Madrid

Acostament entre PSOE i PP després de l'atemptat d'ETA a Legutiano

L'atemptat d'ETA a Legutiano que ha provocat la mort d'un guàrdia civil ha desembocat en gestos d'unitat dels partits que no es veien des de fa temps. La mostra més clara ha estat el comunicat conjunt de tots els grups del Congrés, que s'han compromès a "respondre amb unitat i fermesa" a ETA i a "combatre amb coratge i fortalesa democràtica" la banda fins a "derrotar-la definitivament a través de la força exclusiva de l'estat de dret". A la tarda, també al Congrés, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha agraït la unitat i ha remarcat que "els que lluiten contra ETA amb el govern al capdavant són més forts si estan units, i ETA molt més dèbil". Al seu torn, el líder del PP, Mariano Rajoy, s'ha compromès a donar-ho "tot" per recuperar el consens perdut.

Actualitzat

José Luis Rodríguez Zapatero ha expressat la "més enèrgica condemna" a l'atemptat per "miserable i criminal" i ha traslladat el condol i afecte als familiars de la víctima, Juan Manuel Piñuel Villalón.

El president espanyol ha subratllat que "la democràcia s'imposarà al terror i la llibertat vencerà el fanatisme assassí". I ha destacat especialment que tots els partits de la cambra han fet una "condemna unànime" als fets i han donat suport a la lluita contra el terrorisme, motiu pel qual ha comunicat "l'agraïment més profund".

També el president del PP, Mariano Rajoy, ha deixat enrere els retrets i ha anunciat que farà tot el possible per recuperar el consens "que en el seu dia es va perdre". Rajoy ha dit que posarà "tot" de la seva part "perquè els espanyols vegin" que tant el PSOE com el PP "treballen per la derrota d'ETA".

Tots els portaveus dels diversos grups han ratificat els missatges de condemna de l'acció terrorista i unitat per combatre ETA.

D'aquesta manera han tornat a escenificar la unitat que ja ha estat visible al matí, amb la lectura d'un comunicat conjunt. El portaveu socialista, José Antonio Alonso, ha llegit el text en una compareixença davant els mitjans acompanyat per tots els signataris: els partits amb representació parlamentària, els sindicats i la patronal.

"ETA torna a desafiar els demòcrates, i de nou volem dir que els terroristes mai no aconseguiran els seus objectius", assegura també la declaració, en la qual s'adverteix als autors de l'atemptat que "només els espera l'aplicació de la llei, l'acció policial i l'exercici de la justícia".

Oberta la capella ardent

Tant el president espanyol com el del PP han visitat la capella ardent per la víctima de l'atemptat, que s'ha instal·lat a la subdelegació del govern espanyol a Àlaba. Rajoy hi ha anat acompanyat de la presidenta del PP basc, María San Gil, en la primera trobada de tots dos des de la crisi oberta per la sortida de San Gil del grup que ha definir l'estratègia de futur dels populars. San Gil i Rajoy s'han reunit després durant una hora i mitja en un hotel de Vitòria per acostar posicions, segons fonts del PP, però no han avançat i han quedat emplaçats a una altra reunió.

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha rebut el fèretre de Juan Manuel Piñuel Villalón, que també han vetllat altres dirigents polítics, com el lehendakari Ibarretxe. Per desig exprés de la família, els mitjans de comunicació no tenen accés a la capella.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut