Aconsegueixen eliminar tumors malignes en una recerca feta amb la mosca del vinagre
Proliferació de cèl·lules tumorals, a l'esquerra, en comparació amb els efectes del tractament amb trametinib

Aconsegueixen eliminar tumors malignes en una recerca feta amb la mosca del vinagre

Investigadors de l'IRB Barcelona identifiquen el punt feble d'un gen actiu en el 30% dels càncers humans

Xavier DuranActualitzat

Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) han descobert com inhibir un gen que anul·la alguns tractaments contra el càncer. La recerca es publica a la revista "Cell Reports".    

Una de les característiques del càncer és la inestabilitat genètica, és a dir, l'alta freqüència d'errors en l'ADN. Aquests poden ser provocats per oncògens, que afavoreixen la proliferació de cèl·lules malignes.

Un d'aquests gens és el RAS, que està activat en el 30% dels càncers. Les cèl·lules que el contenen dupliquen molt ràpidament el seu ADN, cosa que facilita que es produeixin errors. En cèl·lules normals, l'organisme té una resposta. Una proteïna anomenada p53 promou la mort cel·lular i així se suprimeixen els tumors i se n'evita la proliferació.

Però el gen RAS és capaç de bloquejar l'activació d'aquesta proteïna. És a dir, l'oncogen provoca danys i, al mateix temps, evita el mecanisme de reparació d'aquests danys. 

Fins ara, no s'havia trobat cap inhibidor efectiu. Ara, l'equip encapçalat per Marco Milán, cap del Laboratori de Desenvolupament i Control del Creixement de l'IRB Barcelona, ha identificat el punt feble de les cèl·lules on l'oncogèn RAS està actiu.

En la recerca han fet servir la mosca del vinagre, Drosophila melanogaster, un insecte molt utilitzat en estudis genètics. Aquests insectes i els humans comparteixen molts gens relacionats amb el càncer i les rutes que activen. Amb les mosques, els investigadors han demostrat que, amb trametinib, un fàrmac administrat contra el melanoma humà, s'inhibeix la capacitat de RAS de bloquejar la mort cel·lular.

D'aquesta forma, han eliminat selectivament tumors malignes sense afectar el desenvolupament dels òrgans i de l'animal.

En l'article, els autors expliquen que la intervenció quirúrgica en melanomes que es troben en les primeres etapes proporciona un bon pronòstic de la malaltia. però, quan els tumors es troben en estat avançat, es produeix un melanoma metastàtic. Fins al 2011, els que patien aquesta malaltia tenien una supervivència mitjana de 9 mesos. Aquell any es van començar a utilitzar nous fàrmacs que, juntament amb la immunoteràpia, va augmentar la supervivència fins als dos anys.

Amb aquest nou estudi també s'ha demostrat que la radioteràpia incrementa la sensibilitat de cèl·lules amb el gen RAS a la teràpia genètica. Per això, conclouen, s'obre la possibilitat "d'utilitzar teràpies combinades d'irradiació i d'administració d'inhibidors" per eliminar selectivament cèl·lules tumorals.

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut