Ábalos s'aferra a l'escó i se'n va al Grup Mixt
José Luis Ábalos es nega a renunciar al seu escó al Congrés pel cas Koldo i passarà al grup mixt de la cambra (EFE/Fernando Villar)

Ábalos, el fidel escuder de Sánchez que s'ha rebel·lat contra el PSOE

Fill de torero i aficionat a la bachata, Ábalos porta prop de 40 anys en política, sempre al PSOE, fins al trencament a causa del cas Koldo

Paula Florit GomilaActualitzat

"Mai m'hauria imaginat fora d'aquestes sigles, a les quals he entregat la meva vida des de molt jove." Aquestes paraules han format part del discurs de José Luis Ábalos en què ha anunciat que no deixa l'acta de diputat i passa al Grup Mixt del Congrés, arran del cas Koldo, que investiga la presumpta corrupció en la compra de mascaretes en plena pandèmia de qui va ser la seva mà dreta al Ministeri de Foment.

Ábalos ha fet així un gest de desafiament al partit a què ha dedicat tota la seva vida política, el PSOE, que ja avança els tràmits per expulsar-lo.
 

Havia perdut pes dins del partit

De fet, Ábalos --nascut a Torrent, al País Valencià, el 1959-- ja va perdre tota la projecció que tenia dins del partit fa uns dos anys, després de la que va ser la primera gran crisi de govern de Pedro Sánchez, el juliol del 2021. 

Feia tres anys que ocupava el Ministeri de Foment --rebatejat el 2020 com a Transports, Mobilitat i Agenda Urbana--. Hi era des del 2018, en el govern sorgit de la moció de censura a Mariano Rajoy. I és que Ábalos va ser la veu socialista en aquell debat, que va donar la primera presidència a Sánchez.

Imatge de José Luis Ábalos quan era ministre de Foment (Europa Press)

Tres dies després de sortir de l'executiu, renunciava també a la Secretaria d'Organització del PSOE. Havia estat quatre anys ocupant el càrrec, que va assumir després de la victòria de Sánchez a les primàries del partit, el maig del 2017, davant de Susana Díaz. 

De fet, Ábalos va ser un dels artífexs d'aquella victòria i, des d'aquell moment, un dels col·laboradors més propers del líder socialista.

Per aquest motiu, va sorprendre que Sánchez el substituís al seu govern fa dos anys i mig, tot i que la seva relació s'havia refredat amb capítols com la fallida moció de censura a Múrcia. També per la polèmica pel Delcygate, la trobada en secret amb la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, a l'aeroport de Barajas, malgrat tenir prohibida l'entrada a l'espai Schengen. 

Per aquell cas, Ábalos ja va haver de donar explicacions al Congrés i inclús es va traslladar l'assumpte als tribunals. El Suprem, però, va arxivar la causa el 2020.

Amb tot, l'any següent sorgia una nova polèmica entorn de l'exministre: l'aval al rescat amb 53 milions d'euros a Plus Ultra, una aerolínia que va rebre acusacions de "chavista, en fallida i sense vols" pels grups de l'oposició. Ell se'n va voler desvincular.
 

La irrupció del cas Koldo

Tot i això, en el moment de la seva destitució com a ministre, tenia Sánchez alguna informació sobre el que ara s'ha batejat com a cas Koldo? Podria sospitar-se, tot i que ell ho nega de manera rotunda

Des de la detenció de qui va ser el seu home de confiança a Foment, Ábalos ha defensat sempre que la compra de mascaretes es va fer dins la legalitat: "Que s'investigui tot el que s'hagi d'investigar."

També ha assegurat que el fet que l'empresa que és al focus de la investigació deixés de tenir contractes amb aquest Ministeri des del moment en què el va deixar de liderar, no té res a veure amb ell. 

A més, ell directament no està investigat. Només la seva ombra apareix en una conversa entre els empresaris de la trama.

Sigui com sigui, José Luis Ábalos porta prop de 40 anys en política. Va entrar-hi el 1976, quan encara no s'havia llicenciat en Magisteri, com a afiliat a les Joventuts Socialistes i abans d'incorporar-se al PSPV el 1981, on va ser regidor a l'Ajuntament de València i diputat autonòmic.

Més tard, el 2009, aquest fill de torero i aficionat a la bachata va aconseguir l'escó com a diputat al Congrés, el mateix any en què també ho feia Sánchez, del qual seria un dels col·laboradors més estrets, abans de distanciar-se'n.

 

ARXIVAT A:
PSOEJosé Luis Ábalos
Anar al contingut