Ábalos ha explicat la seva decisió en una compareixença al Congrés (EFE/Fernando Villar)

Ábalos s'aferra a l'escó i se'n va al Grup Mixt: "M'hauria agradat tenir el suport del PSOE"

El PSOE suspèn de militància l'exministre i li obre un expedient disciplinari

RedaccióActualitzat

José Luis Ábalos manté l'acta de diputat al Congrés i passarà al Grup Mixt. "Vull defensar la meva condició de diputat fins a les darreres conseqüències", ha dit aquest dimarts en una compareixença al Congrés dels Diputats, sense admetre preguntes.

"M'hauria agradat fer-ho amb el suport del meu partit", ha afegit poc després que ha acabat l'ultimàtum de 24 hores fixat pel PSOE a l'exministre, arran de les revelacions que situen el seu home de confiança, Koldo García, al centre d'una presumpta trama de corrupció. 

L'exministre, que sí que ha dimitit com a president de la comissió d'Interior del Congrés, ha insistit que no està investigat i que, per això, no té "cap necessitat d'invocar el principi de presumpció d'innocència", defensant la gestió del govern i els treballadors públics en la gestió de la pandèmia. 

"És una decisió molt dura i molt difícil", ha assegurat, que diu que pren "privat de l'oportunitat de trobar la millor solució a la crisi compartida". "Mai m'hauria imaginat fora d'aquestes sigles, a les quals he entregat la meva vida des de molt jove", ha afegit, en un discurs molt dur contra el tracte que diu que ha rebut del PSOE: "Em quedo per obligar els que em fan fora a mirar-me a la cara".

Una compareixença que ha acabat molt emocionat amb paraules de comiat per a les diputades i diputats socialistes.

En un acte de "no rendició", com ell mateix l'ha definit, l'exministre desafia el seu partit, que fins aquest migdia ha insistit a demanar-li que plegués. L'últim, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López: "No existeix cap retret penal que recaigui sobre Ábalos, però és una qüestió nuclear en el nostre partit: la lluita contra la corrupció i l'exemplaritat".

De fet, mentre compareixia, López ha anunciat que el PSOE obre un expedient disciplinari contra l'exministre i el suspèn de militància. "És un dia molt trist", ha dit.

Ábalos ha comparegut sense admetre preguntes (EFE/Fernando Villar)

Tellado: "No és el cas Ábalos, és el cas Sánchez"

Mentrestant, el PP continua sucant-hi pa. Aquest dimarts ha ampliat el cercle afectat, a parer seu, per la presumpta trama de cobrament de comissions en la compra de mascaretes durant la pandèmia.

"No és el cas Koldo, no és el cas Ábalos, és el cas Sánchez", ha asseverat el portaveu popular al Congrés, Miguel Tellado, en roda de premsa.

Per al PP, la marxa o l'expulsió de l'exministre de Transports del PSOE no servirà per tancar una trama de corrupció que esquitxa altres noms rellevants del partit com l'actual presidenta del Congrés, Francina Armengol, o a l'exministre i líder del PSC, Salvador Illa.
 

ARXIVAT A:
CorrupcióPSOEJosé Luis ÁbalosCongrés dels Diputats
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut