L'exassessor d'Ábalos hauria guanyat 1,5 milions d'euros amb la trama de les mascaretes

La Fiscalia Anticorrupció acusa Koldo García de cobrar comissions per adjudicar contractes de subministrament de productes sanitaris entre el 2020 i el 2022

Actualitzat

La Fiscalia Anticorrupció apunta que el principal sospitós en la trama de les mascaretes, Koldo García, mà dreta de l'exministre José Luis Ábalos, va incrementar el seu patrimoni en 1,5 milions d'euros per fer d'intermediari en la compra de material sanitari.

García, que va ser detingut dimecres per la Guàrdia Civil, està acusat de cobrar comissions per adjudicar contractes de subministrament de mascaretes, algunes de poca qualitat, entre els anys 2020 i 2022. 

Segons consta a la interlocutòria de l'Audiència Nacional, la trama hauria desviat diners de contractes públics valorats en 53 milions d'euros per adquirir material sanitari en el pitjor moment de la pandèmia.
 

Compra de tres immobles en metàl·lic

Els fiscals assenyalen que l'augment de patrimoni de Koldo no és possible tenint en compte els ingressos que declarava l'exassessor de qui aleshores era el ministre de Transports.

En només cinc mesos, asseguren que va acumular prou diners per comprar tres immobles a la costa d'Alacant, en metàl·lic. 

José Luis Ábalos va ser ministre de Transports del PSOE del 2018 al 2021

La investigació apunta que Koldo García no només hauria ajudat una empresa a quedar-se els contractes, sinó que també hauria aconseguit aturar una reclamació de més de dos milions d'euros a l'empresa per part del govern balear, aleshores en mans socialistes.

L'executiu de Francina Armengol es queixava que li havia subministrat un milió i mig de mascaretes de menys qualitat que la que constava al contracte.
 

Montero suggereix que Ábalos ha de deixar l'escó

Des del govern espanyol, la vicepresidenta primera del govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha suggerit aquest divendres que Ábalos hauria de deixar l'escó de diputat pel cas Koldo: 

"Jo sé el que faria, no puc dir el que el senyor Ábalos vol fer o deixarà de fer. Jo sé el que faria."

El Partit Popular ha apuntat que es personarà en el cas i ha assenyalat que no descarta demanar comissions d'investigació. La seva portaveu, Cuca Gamarra, ha assenyalat Pedro Sánchez com el "màxim responsable" polític en aquest cas.

També els socis de govern de Sánchez han demanat que s'aclareixin els fets. El ministre Pablo Bustinduy ha instat el PSOE a donar una resposta "ràpida, exemplar i contundent".
 

ARXIVAT A:
CorrupcióPSOEAudiència NacionalJosé Luis Ábalos
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut