García Tejerina ha jurat el càrrec davant de diverses autoritats. (Foto: EFE)
García Tejerina ha jurat el càrrec davant de diverses autoritats. (Foto: EFE)
Madrid

La nova ministra d'Agricultura és Isabel García Tejerina, fins ara número dos al ministeri

La fins ara secretària general d'Agricultura relleva Arias Cañete, candidat del PP a les europees

RedaccióActualitzat

L'actual secretària general del Ministeri d'Agricultura, Isabel García Tejerina, és des d'aquest dilluns la nova titular del departament. Substitueix Miguel Arias Cañete, que és el candidat del PP a les eleccions europees del 25 de maig.

Aquest canvi és l'únic que hi haurà en l'executiu espanyol, tal com va avançar Mariano Rajoy. Finalment, doncs, el president espanyol s'ha decantat per un mínim retoc, de caràcter més tècnic que no pas polític, en el primer canvi de ministres que fa.

Com que el rei comença aquest dimarts un viatge a Oman i Bahrain i no tornarà fins divendres, García Tejerina ha jurat el càrrec aquest dilluns a la tarda, en un acte a La Zarzuela en presència dels reis, Rajoy i el ministre de Justícia. Amb la mà sobre la Bíblia, la nova ministra ha fet el jurament i després s'ha fotografiat amb la resta d'autoritats. Aquest dimarts prendrà possessió del càrrec, amb el típic traspàs de cartera a la seu del ministeri.

Isabel García Tejerina té 45 anys. El seu nom era el que sonava amb més força per substituir Miguel Arias Cañete al departament. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha demanat a la nova ministra "més sensibilitat cap a Catalunya" i ha afegit que s'ha perdut l'oportunitat de fer una remodelació més àmplia del govern espanyol.

Per la seva part, els sindicats agraris catalans li han demanat diàleg, mentre que organitzacions com ASAJA o COAG han elogiat que tingui molta experiència en el sector.

Una veterana del departament

García Tejerina (Valladolid, 9 d'octubre del 1968) és una veterana del departament d'Agricultura perquè també va ser la número dos del ministeri la legislatura 2000-2004, durant el govern de José María Aznar.

És una gran coneixedora del sector i ha tingut un paper molt destacat en la negociació de la PAC amb les institucions comunitàries, un món que coneix bé perquè ha estat destinada a Brussel·les com a representant de la Junta de Castella i Lleó. Ha estat l'actual mà dreta d'Arias Cañete i també ha treballat en empreses privades del sector agroalimentari.

És enginyera agrònoma i advocada. Es va llicenciar en Enginyeria Agrària el 1994 a la Universitat Politècnica de Madrid i en Dret quatre anys més tard a la Universitat de Valladolid. Va estudiar a Montpeller i també té dos màsters, un en Comunitats Europees, per la Politècnica de Madrid, i un altre en Economia Agrària, per la Universitat de Califòrnia.

Amb només 28 anys, va ser nomenada representant de Castella i Lleó a Brussel·les. Se'n va anar a treballar a Madrid el 1999, com a assessora executiva del gabinet de l'aleshores ministra d'Agricultura Loyola de Palacio, el mateix càrrec que va assumir després amb Jesús Posada, l'actual president del Congrés i, més endavant, ja amb Arias Cañete.

El 2004 va fitxar per a l'empresa Fertiberia, com a cap de Planificació i responsable d'R+D, entre altres sectors. Del 2005 al 2012 va ser consellera de l'empresa algeriana de fertilitzants Fertial.

Cañete va tornar a comptar amb ella quan va tronar a Agricultura, ja amb Rajoy com a president del govern, al febrer del 2012. Des d'aleshores ha estat secretària general d'Agricultura i Alimentació, càrrec que ara deixa per assumir directament la gestió del ministeri.

Anar al contingut