Barcelona

La Generalitat demana als metges que es rebaixin més el sou per salvar el sistema

La Generalitat demana als metges que acceptin rebaixar-se més el sou per salvar el sistema sanitari català. El Departament de Salut vol convèncer els facultatius perquè facin aquest nou sacrifici assegurant-los que seria momentani i totalment reversible. Així, segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, l'Institut Català de la Salut vol que els facultatius acceptin una rebaixa dels complements salarials fins a final d'any. Paral·lelament, l'administració ajorna els pagaments d'aquest mes a les farmàcies i els hospitals concertats per problemes de liquiditat.

Actualitzat
El gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas, ha explicat que es demanarà als metges que es retallin més el sou -després del 5% de fa uns mesos- argumentant, en unes declaracions per a Catalunya Ràdio, que haurien de ser afectacions puntuals, conjunturals i reversibles".

Casanovas ha apuntat que la nova retallada de sous hauria de ser fins al gener del 2012, i que a partir d'aquí "s'hauria d'oferir recuperar el que s'hagi pogut perdut en aquests mesos en els propers anys".

El portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, ha demanat que no es "confongui l'opinió pública" parlant de rebaixa de sou. "Quan un venedor que té un sou fix i un complement en funció d'un percentatge de les vendes, deixa de vendre, li baixa el percentatge de comissió per les vendes, però no el sou", ha afegit.

La petició als metges perquè es retallin altre cop el sou arriba el mateix dia que TV3 ha pogut saber que vuit grans hospitals públics catalans i els CAP hauran de retallar 77 milions més d'aquí a final d'any. La Vall d'Hebron, Bellvitge i els hospitals de referència a Girona, Tarragona i Lleida no faran consultes externes ni operacions programades la setmana de la Constitució, al desembre, per poder estalviar.

Amenaça de vaga a la Vall d'Hebron

Mentrestant, continuen les negociacions per evitar possibles vagues als hospitals. De moment, l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona aposta per futures aturades. En canvi, altres centres com el de Can Ruti de Badalona o el de Viladecans ho descarten.

Ajornaments


D'altra banda, el Servei Català de la Salut ha endarrerit el pagament de la pròxima factura a les farmàcies corresponent a la despesa en medicaments que paga la sanitat pública i les receptes de pensionistes, entre d'altres.

També ha informat diferents hospitals que els retindrà el 35% dels pagaments compromesos per aquest mes de setembre.

Tot i això, Salut assegura que l'ajornament d'aquestes retribucions no afecta l'activitat assistencial ni tampoc comporta cap retard en el pagament de les nòmines dels treballadors.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut