Madrid / Barakaldo

El govern espanyol accelera la proposta contra els desnonaments després del suïcidi d'una dona a Barakaldo

Reunió d'urgència en els ministeris de la Presidència i d'Economia per avançar els contactes i ultimar la proposta que ha d'evitar els desnonaments, després del suïcidi, aquest divendres al matí, a Barakaldo, d'Amaia Egaña, la dona de 53 anys que s'ha llançat des d'un quart pis quan la comissió jurídica hi entrava per desallotjar-la.

Actualitzat
Representants del Ministeri de la Presidència i d'Economia han decidit avançar els contactes per ultimar una proposta encaminada a evitar desnonaments, després que aquest divendres al matí s'ha suïcidat una dona quan anava a ser desallotjada del seu pis a Barakaldo. La víctima, Amaia Egaña, va ser regidora socialista a Eibar (Guipúscoa) i estava casada amb José Manuel Asensio, també exregidor de l'Ajuntament de Barakaldo, de Seguretat, en aquest cas, entre 1991 i 2003.

El govern ha considerat urgent avançar en la proposta relativa als períodes de carència en el pagament de les hipoteques per impedir que es facin efectius els desallotjaments de les famílies afectades, després que dues persones s'han suïcidat a l'Estat espanyol en menys de vint dies per aquest motiu. De fet, la intenció del govern és portar la seva iniciativa a la reunió que se celebrarà dilluns amb representants del PSOE, per intentar arribar a un acord sobre l'adopció de noves mesures que aturin el problema dels desnonaments.

Paralitzar els procediments oberts, reformar la llei i "demanar perdó"

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha advocat per aplicar un canvi "profund" en la legislació en matèria de desnonaments per evitar suïcidis de persones que no poden fer front al pagament de les hipoteques.

Precisament, la socialista Elena Valenciano, ha demanat al govern i als bancs, aquest divendres, que fins que hi hagi una nova llei, detinguin tots els desnonaments d'habitatge únic.

Mentrestant i en el mateix sentit, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha enviat dues cartes als presidents de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA), Isidre Fainé, i al de l'Associació Espanyola de Banca, Miguel Martín, insistint que bancs i caixes procedeixin a paralitzar tots els procediments de desnonament hipotecari en curs fins que hi hagi una nova regulació sobre aquest drama social. En la missiva, Rubalcaba els informa que el PSOE està impulsat una nova regulació amb l'objectiu de facilitar vies alternatives per a aquelles famílies que, "afectades per l'atur o altres calamitats", no poden fer front al pagament de les seves hipoteques i es troben davant el perill d'execució de les mateixes.

Una mica més enllà ha anat el diputat del PSE-EE, Odón Elorza, que ha expressat el seu "horror" pel suïcidi  d'Egaña i ha considerat que com a polític "ha de demanar perdó" i no admetre cap procés més d'aquest tipus. En un comunicat, Elorza ha insistit que els socialistes "hem de dir avui, alt i clar, que no admetem ni un desnonament més. La societat ho exigeix ​​i també la nostra consciència".

També el vicepresident del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Fernando de Rosa, ha afirmat que la llei que regula els desnonaments d'habitatges "no és l'adient i hauria de reformar-se". Fins i tot el jutge degà de Barakaldo, Joan Carles Mediavilla, que s'ha encarregat de l'aixecament del cadàver de la dona que s'ha suïcidat, ha demanat la modificació de la legislació actualment vigent perquè successos d'aquest tipus no es tornin a repetir.

El lehendakari en funcions, "destrossat"

El lehendakari en funcions i secretari general del PSE-EE, Patxi López, ha assegurat que se sent "destrossat" pel suïcidi "d'una amiga". A través del seu compte de twitter, López ha dit que cal cal buscar "una solució" al tema dels desnonaments perquè "no es pot jugar amb la vida de la gent" d'aquesta manera.

Per la seva banda, el candidat a lehendakari del PNB, Iñigo Urkullu, ha expressat la seva disposició a adoptar mesures urgents per frenar aquest drama sense esperar la formació del nou govern basc. Així, ha defensat suspendre les ordres de desallotjament i paralitzar les noves demandes fins que s'aprovi una nova llei. En el seu blog, Urkullu ha informat que s'està treballant des de fa dies amb les principals entitats financeres d'Euskadi en la consecució d'aquest compromís.

Sindicats i partits bascos han expressat la seva solidaritat amb la família de la víctima, alhora que col·lectius com Stop Desnonaments han demanat als bascos que es mobilitzin per intentar evitar que més famílies hagin d'abandonar els seus habitatges.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut