Qui són i com actuen els delinqüents que fan actes vandàlics en els botellons
Així ha quedat el restaurant Xiroi Ca la Nuri (Blanca Blay / ACN)

Qui són i com actuen els delinqüents que fan actes vandàlics en els botellons

Els Mossos han explicat que es tracta d'oportunistes que es barregen enmig de la multitud i que els segueixen amb drons per fer detencions "quirúrgiques"

Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra han identificat delinqüents que aprofiten aglomeracions de persones, com les que s'han produït en els botellons de Barcelona aquest cap de setmana, per intentar eludir la vigilància policial i fer des de furts a robatoris amb violència entrant per la força a botigues i restaurants.

Barrejats enmig de les multituds aconsegueixen passar desapercebuts i cometre delictes, sense importar-los el motiu de la concentració, des d'una manifestació a un botellot.

Aquest divendres, 40.000 persones es van concentrar als voltants de la plaça Espanya i, aquest dissabte, unes 30.000 a la zona de les platges de Barcelona. Tots dos dies han acabat amb robatoris, assalts a comerços i actes vandàlics.

El director dels Mossos, Pere Ferrer, ha dit en declaracions al 324 que, durant els botellots d'aquests últims dies, hi havia un grup que "anava a buscar brega, a fer pillatges" i que "no eren ni molt menys la majoria de gent que feia el botellot":

"Són delinqüents oportunistes que sense el botellot no tindrien l'empara del grup de gent que dificulta l'operativa policial, però els Mossos, amb agents de paisà i la unitat de drons, han pogut fer-ne un seguiment i, en el moment que s'apartaven de la multitud, fer una detenció 'més quirúrgica' sense haver de fer-hi una intervenció excessiva que hagués complicat la situació."

Els Mossos, tal com ha explicat Ferrer, disposaven aquest dissabte de drons que els van permetre fer el seguiment d'aquests sospitosos des de l'aire quan es desplacen amunt i avall.

Alguns d'aquests delinqüents van robar al restaurant l'Escamarlà, i també van entrar al Xiroi Ca la Nuri, també al Passeig Marítim de la Nova Icària, on les càmeres de seguretat del local recollien aquestes imatges:


El dispositiu d'ahir a la zona de la platja del Bogatell no pretenia evitar els botellots, diuen des de Mossos, sinó evitar la comissió de delictes. Per això, Guàrdia Urbana i Mossos asseguren que han canviat l'estratègia respecte a les nits anteriors.

L'estat en què va quedar el Palau de Congressos

Ferrer ha destacat que es van poder perseguir i donar resposta a aquelles "actituds violentes i a les destrosses i aquells robatoris amb violència o amb força" que es van produir i que "no es poden tolerar".

El dispositiu policial va fer ahir 30 detencions. També van haver d'intervenir en baralles que hi havia entre els concentrats que feien botellot.

El tinent d'alcaldia de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha agraït l'actuació policial i ha dit que "la policia no ha estat en absolut absent".

Per Batlle és perillós que aquesta presència "massiva i incívica a l'espai públic que a vegades deriva en problemes d'ordre públic" s'acabi enquistant i s'ha mostrat preocupat per l'edat molt jove d'alguns dels participants.

Anar al contingut