5 milions de mòbils sonaran avui diferent: el simulacre d'alertes, ara a l'àrea de Barcelona

Els telèfons mòbils de les comarques del Barcelonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme i Baix Llobregat rebran un missatge de prova

RedaccióActualitzat

Aquesta informació s'ha actualitzat amb aquesta altra: "Així s'ha viscut el simulacre d'alerta que han rebut gairebé 5 milions de mòbils"


Els telèfons mòbils de la demarcació de Barcelona emetran un so d'alarma estrident aquest dijous. Es tracta d'una prova per tal de testejar el sistema d'alertes de Protecció Civil al territori i familiaritzar la població. De fet, a la pantalla del dispositiu apareixerà el següent missatge:

'Prova d'alerta de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. És un simulacre. No truquis al 112. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te'

Aquest text es mantindrà fins que l'usuari premi el botó d'"acceptar" i anirà acompanyat d'un so fort, diferent de la resta de sons dels dispositius, i d'una vibració, encara que el telèfon estigui en silenci.

Així ho ha explicat el conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, en un vídeo a la xarxa social X, abans Twitter:

  • 10 h: Vallès Oriental, Maresme, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet
  • 11 h: Barcelona
  • 12 h: Vallès Occidental
  • 13 h: Baix Llobregat i l'Hospitalet de Llobregat
     

Què cal fer per rebre l'avís?

Les alertes de Protecció Civil a mòbils són una eina pensada per traslladar a la població les instruccions que ha de seguir de forma immediata per protegir-se i evitar danys quan es trobi en una zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident greu.

És per això que el missatge també arribarà a totes aquelles persones que aquest dijous estiguin de pas per la demarcació de Barcelona. És a dir, ciutadans que sense viure a la zona es trobin en aquell moment al lloc on s'enviaran els missatges.

Missatge de prova del sistema d'alertes al mòbil en el simulacre del novembre a Tarragona
Missatge de prova del sistema d'alertes al mòbil en un simulacre (Europa Press/Laia Solanellas)

Aquest podria ser el cas de turistes o persones que viatgin per carretera. Així mateix, si no es vol rebre les alertes s'haurà de posar el telèfon en mode avió o apagar-lo.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, destacava en roda de premsa la importància d'aquest sistema, ja que suposa una millora "substancial" en la comunicació entre el govern i la població. Segons Plaja, el mètode permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps que pot ser molt útil en un futur.
 

Des del govern s'insisteix en el fet que es tracta d'un simulacre i, per tant, no s'ha de trucar al 112. Plaja ha assegurat que, gràcies a aquestes proves, "els ciutadans ja estaran familiaritzats amb l'eina" quan pertoqui usar-la.

I ha esclarit que, en cas que en un futur hi hagi una emergència real, les instruccions pertinents s'adjuntarien en el missatge enviat.


Enquesta per avaluar la prova

Per avaluar el sistema d'alertes, el govern habilitarà una enquesta perquè els ciutadans informin si han rebut el missatge o no, en quin idioma i de quina companyia són, entre altres preguntes. Aquesta enquesta és anònimano recull dades personals i s'activarà aquest dijous al matí.

Amb aquest simulacre, l'executiu completa la implantació de l'eina a telèfons intel·ligents de tot Catalunya. I és que fins ara s'han dut a terme quatre proves: el 28 de febrer a l'Alt Pirineu i Aran i a Lleida; el 12 d'abril a les Terres de l'Ebre, Tarragona i el Penedès i el 27 d'abril a Girona i la Catalunya Central.

La quarta va ser el 13 de juny, dia en què es va repetir el simulacre a les vegueries de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès, ja que a la primera prova menys de la meitat de la població prevista va rebre l'avís.

ARXIVAT A:
IncendisSeguretatInundacions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut