Imatge de Loïc Djeukam, conegut com a Shakiro, a les xarxes socials (Reuters)

5 anys de presó per a dues transsexuals del Camerun per "intent d'homosexualitat"

La defensa assegura que la detenció i la condemna de Shakiro i Patricia ha estat "una decisió política" del govern del país

RedaccióActualitzat

Un tribunal de la ciutat més gran del Camerun, Douala, ha condemnat aquest dimarts a 5 anys de presó dues transsexuals per "intent d'homosexualitat" i "menyspreu públic".

Les seves identitats masculines prèvies són Loïc Djeukam i Roland Mouthé, però a les xarxes socials són conegudes com a Shakiro i Patricia.

Les seves advocades han explicat que les van detenir al febrer en un restaurant per la roba que portaven i que la condemna és la màxima que preveu la legislació vigent, entre 6 mesos i 5 anys.

És una llei que prohibeix les relacions homosexuals al Camerun, una prohibició vigent encara en una trentena d'estats africans.

Lumière i Blanche, dones transgènere, a casa de l'activista pels drets humans Nkwain Hamlet, l'abril a Douala (Reuters)


"Una decisió política"

La fundadora de l'Associació per a la Defensa dels Drets dels Homosexuals del Camerun, Alice Nkom, assegura que la detenció i condemna de Shakiro i Patricia "és una decisió política":

"És el govern del país el que ha dit que aquestes persones no han de portar l'homosexualitat al Camerun, és el mateix Estat qui les considera pitjor que uns lladres, mentre a l'Assemblea Nacional del Camerun els diputats s'hi asseuen gràcies als vots dels homosexuals."

Alice Nkom, de l'Associació per a la Defensa dels Homosexuals del Camerun, el 26 d'abril a casa seva a Douala (Reuters)

De fet, els activistes pro drets humans denuncien que la criminalització de l'homosexualitat està augmentant al país els últims temps.


Amenaces de mort a la presó

El cas de Shakiro i Patricia el va denunciar a l'abril l'organització Human Rights Watch, per boca de Neela Ghoshal, responsable de la divisió LGTBI:

"La llei que criminalitza els comportaments homosexuals augmenta el risc que les persones LGTBI siguin maltractades, agredides i torturades sense cap conseqüència per als autors d'aquests fets."

De fet, Ghoshal va denunciar llavors a Twitter que les havien detingut "arbitràriament" i també que a la presó "les havien pegat i amenaçat de mort":


 

El Palau de Justícia de Douala, al Camerun, el 2013 (Wikipedia - Theodorento1)

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
Anar al contingut