Unes 5.000 persones han ocupat aquest dilluns l'aeroport de Hong Kong (Reuters/Thomas Peter)

5.000 manifestants bloquegen l'aeroport de Hong Kong, que cancel·la tots els vols

El govern xinès parla, per primera vegada, de "signes de terrorisme" en les protestes del cap de setmana

Juli RodésActualitzat

L'aeroport de Hong Kong, el vuitè del món en trànsit de passatgers, ha suspès tots els seus vols a causa de la presència de milers de manifestants a les terminals d'arribades i de sortides.

La policia ha xifrat en 5.000 les persones que aquest dilluns ocupen l'aeroport per denunciar la violència policial desplegada contra les mobilitzacions que van començar al juny en aquest territori autònom de la Xina.

La decisió de suspendre tots els vols ha estat adoptada per l'autoritat aeroportuària després que el govern xinès assegurés que hi havia "signes de terrorisme" en diverses protestes del cap de setmana.

"Les operacions aeroportuàries a l'aeroport internacional de Hong Kong han estat greument pertorbades a causa de les reunions públiques a l'aeroport avui."

"Tret dels vols que hagin completat la facturació i dels vols que ja són en ruta cap a Hong Kong, tots els altres vols han estat anul·lats per la resta del dia."


Aquesta no és la primera vegada que se suspenen les operacions de l'aeroport de Hong Kong, però habitualment és a causa del pas de tifons.

L'ocupació de l'aeroport de Hong Kong va començar divendres, però fins aquest dilluns no ha interferit en el funcionament d'aquesta infraestructura, que el 2018 va acollir 74 milions de passatgers.

Fins ara, els concentrats rebien les persones que arribaven a Hong Kong amb pancartes i càntics que feien referència, per exemple, a l'ús de gasos lacrimògens per part de la policia.

 

Els manifestants denuncien la violència policial contra les protestes (Reuters/Tyrone Siu)

 

Aquest dilluns, però, el to havia canviat i en algunes pancartes es podien llegir lemes com "Hong Kong no és un lloc segur" o "Vergonya de policia".

Al final, els concentrats s'han desplaçat també al vestíbul de sortides, impedint, segons l'autoritat aeroportuària, "que els passatgers poguessin facturar" l'equipatge.


Deu setmanes de protestes

Les mobilitzacions a Hong Kong van començar contra el projecte de llei d'extradició, que volia fer possible extradir a la Xina continental i jutjar amb el seu sistema judicial persones detingudes a Hong Kong.

Les manifestacions inicials van ser a finals d'abril i van anar creixent fins que al juny van arribar a la xifra rècord de gairebé dos milions de persones.

Al final, la decisió de la màxima autoritat de Hong Kong, Carrie Lam, que té el suport de Pequín, de suspendre la tramitació de la llei no va ser suficient per aturar les protestes, que han continuat repetint-se setmana rere setmana durant el juliol i l'agost.

 

L'aeroport de Hong Kong ha suspès tots els vols previstos per avui (Reuters/Thomas Peter)

 

L'ocupació del Parlament durant unes hores l'1 de juliol va ser un punt d'inflexió i des d'aleshores els enfrontaments entre una part dels manifestants i la policia han anat creixent.

Aquest diumenge, per exemple, la policia ha utilitzat gasos lacrimògens contra els manifestants, que han respost, al carrer, llançat maons i, dins d'una estació de metro, buidant extintors i utilitzant les mànegues antiincendis. Hi ha hagut 45 ferits, dos dels quals en estat greu.

Dilluns de la setmana passada una jornada històrica de vaga general va acabar amb 80 detinguts.

 

ARXIVAT A:
XinaHong Kong
Anar al contingut