La vaga general contra el govern xinès paralitza Hong Kong
Els activistes paralitzen els transports de Hong Kong (Reuters)
Hong Kong

La vaga general contra el govern xinès paralitza Hong Kong

La presidenta del govern autònom, Carrie Lam, no pensa cedir i adverteix que "la situació és extremadament perillosa"

Actualitzat

Hong Kong ha viscut aquest dilluns una jornada històrica de vaga general en què l'oposició ha paralitzat l'activitat d'aquesta ciutat autònoma de la Xina, per reclamar que es mantinguin les garanties democràtiques. Hi ha hagut carrers tallats, barricades, suspensió del transport públic i repressió policial, amb més de 80 detinguts.

Tot després d'un cap de setmana de manifestacions contra el govern pro Pequín, que es van saldar amb més de 40 detinguts. La xifra total de detinguts des que van començar les protestes, el 9 de juny, ja supera la de 500.

 

Els activistes han tallat diverses vies de la ciutat fent barricades (Reuters)

 

Al llarg del dia les mobilitzacions han acabat amb enfrontaments entre els manifestants i la policia, que ha llançat gasos lacrimògens. Els activistes han tallat les vies en diversos punts de la ciutat i els transports.

La policia ha utilitzat els gasos lacrimògens per dispersar els manifestants (Reuters)

La vaga ha provocat la cancel·lació de més de 200 vols a l'aeroport i la paralització de gran part de la xarxa de metro, cosa que ha convertit la mobilitat en un caos. Milers de manifestants s'han concentrat als carrers i en diversos punts de la ciutat.

La vaga general causa el caos de trànsit a Hong Kong (Reuters)

 

Lam no cedeix

La presidenta del govern autònom, Carrie Lam, que no feia una declaració pública des de l'1 de juliol, ha assegurat en una tensa compareixença d'urgència que l'oposició està portant la ciutat a una situació extremadament perillosa amb el seu desafiament a la sobirania xinesa.

"Estan portant la nostra ciutat, la ciutat que estimem i que molts de nosaltres hem ajudat a crear, cap a una situació molt perillosa. Com a resultat d'aquesta violència i aldarulls. La gran majoria de hongkonguesos viu en una situació d'ansietat."

Lam ha mantingut que no cedirà a les pressions dels grups que acusen el govern de voler emmordassar els crítics amb el règim comunista xinès.

La presidenta del govern autònom, Carrie Lam, en la compareixença d'urgència (Reuters)

 

Ciutat paralitzada

La vaga general, convocada per internet pels treballadors d'una vintena de sectors, paralitza la mobilitat de la ciutat, amb serveis ferroviaris i d'autobús suspesos. El tren que uneix la ciutat amb l'aeroport ha quedat suspès, cosa que ha deixat centenars de persones bloquejades. Els passatgers atrapats a l'aeroport han vist suspesos uns 200 vols.

 

Passatgers bloquejats a l'aeroport de Hong Kong (Reuters)


Grups d'activistes han bloquejat també les estacions de metro mentre el trànsit a la ciutat ha quedat pràcticament paralitzat. S'han fet barricades en diverses avingudes, cosa que ha provocat un caos circulatori i incidents a causa de la tensió. Un activista ha estat atropellat quan un conductor ha volgut trencar el bloqueig.

 

 

La policia ha tirat gasos lacrimògens per dispersar els manifestants que bloquejaven el metro i els que bloquejaven una autovia urbana.

Els activistes també s'han concentrat davant la seu de la policia contra les detencions que s'han fet durant un cap de setmana de protestes i enfrontaments entre els manifestants i la policia.

Activistes davant la seu policial reclamant l'alliberament dels detinguts (AFP)

A més de la vaga general, els activistes han convocat concentracions a set barris de la ciutat.

Una de les concentracions de manifestants a la ciutat.


Efectes econòmics

El Departament de Treball ha instat els empresaris a mostrar comprensió i flexibilitat per als empleats a causa de les condicions de trànsit.

Els efectes en l'economia ja es fan palesos al centre financer asiàtic. Les xifres turístiques de Hong Kong i les taxes d'ocupació d'hotels estan caient a mesura que segueixen les protestes.

Es tracta de la crisi política més greu que viu la megalòpolis asiàtica des que el Regne Unit la va retornar a la Xina el 1997.

ARXIVAT A:
Hong KongXina
Anar al contingut