Un policia disparant gasos lacrimògens contra els manifestants (Reuters)
Hong Kong

Manifestants de Hong Kong abandonen el Parlament després d'ocupar-lo durant tres hores

La protesta s'ha dissolt voluntàriament i els manifestants han marxat del Parlament encerclats per un fort dispositiu policial

Yasmin CórdobaActualitzat

Els manifestants de Hong Kong han entrat finalment per la força al Parlament, que ha estat ocupat durant unes tres hores, després de la massiva protesta d'aquest dilluns. Han provocat danys al mobiliari i a les parets de l'hemicicle.  

L'assalt s'havia intentat durant 4 hores al matí. A fora, es calcula que hi havia unes 10.000 persones concentrades, que han participat en la multitudinària manifestació, la tercera de les últimes setmanes i coincidint, precisament, amb el 22 aniversari del retorn de Hong Kong, excolònia britànica, a la Xina.

Cap a les sis de la tarda, unes tres hores després d'haver ocupat l'hemicicle, els manifestants han abandonat voluntàriament la protesta encerclats per un fort dispositiu policial que els ha llençat gasos lacrimògens.

 

La policia a punt d'entrar al Parlament, ja buit 


La governadora condemna la violència

De matinada, i després de gairebé deu dies sense aparèixer en públic, ha parlat la governadora de Hong Kong, Carrie Lam, sense esmentar res sobre la seva dimissió, que reclamen els protestants.

Ha condemnat la irrupció dels manifestants al Parlament i ha dit que els fets més greus seran perseguits per la justícia. Lam, considerada per molts hongkonguesos com un "titella" del govern de Pequín, no ha parlat del seu futur i ha defensat el paper de la Policia, que s'ha mostrat, segons ella, "moderada" en l'ús de la força.

 

"Nosaltres ho hem de condemnar seriosament perquè no hi ha res més important a Hong Kong que el compliment de la llei i esperem que la societat torni a la normalitat el més aviat possible"

 

La governadora de Hong Kong, Carrie Lam


El corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Pequín, Francesc Canals, ha aconseguit entrar al Parlament de Hong Kong amb els manifestants i ha seguit la situació en directe:
 

 

Manifestants marxant del Parlament de Hong Kong

 

L'ocupació del Parlament s'acaba voluntàriament després de tres hores 

 

Alguns manifestants, des de dins del Parlament, han negociat el desallotjament amb diputats del govern per evitar l'anunciada actuació de la policia:
 

 

Això, mentre la policia amenaçava d'entrar per desallotjar-los:
 

 

La policia de Hong Kong, preparada per desallotjar el Parlament de Hong Kong (Reuters)

 

Els manifestants dins la cambra legislativa (Reuters)
 

Moments inicials de l'ocupació de l'hemicicle (Reuters)
 

22 anys del "retorn" a la Xina

Les protestes d'aquest dilluns arriben en el dia del 22 aniversari de la retrocessió del territori semiautònom del Regne Unit a la Xina, el 1997.

Al matí, els manifestants antigovernamentals han traspassat els cordons policials que impedien l'accés al centre de la ciutat i han arribat fins a l'exterior del Parlament, on fa setmanes que grups opositors es trobaven acampats.

Paral·lelament  també hi ha hagut a Hong Kong una manifestació de suport al govern proxinès i a les forces policials, molt qüestionades per la repressió exercida en les últimes concentracions.

 

Samarretes Negres

Els protestants de Hong Kong, coneguts com els Samarretes Negres, exigeixen la retirada de la llei d'extradició, i no es conformen amb l'ajornament ni les disculpes de la governadora de Hong Kong, Carrie Lam, a qui reclamen la dimissió. Els opositors rebutgen la llei d'extradició perquè ho consideren un interferència del govern xinès de Xi Jinping. La llei, ara suspesa, permetria l'extradició dels ciutadans de Hong Kong, o de les persones que s'hi trobessin de pas, per ser jutjades a la Xina, on els protestants de la regió autònoma consideren que no hi ha prou garanties judicials ni en termes de respecte dels drets humans.

 

L'escut guixat de Hong Kong des de 1997, quan el territori va retornar a la sobirania xinesa (Reuters)

 

La d'aquest dilluns ha estat la tercera gran manifestació de les últimes setmanes. Al juny, 2 milions de persones van sortir al carrer per demanar la retirada de la llei d'extradició que Carrie Lam havia començat a tramitar. A principi de més es va congregar gairebé 1 milió de persones i dies després una enorme marea negra va omplir les grans avingudes amb 2 milions.

El conegut com el Moviment dels Paraigües, va iniciar el 2014 les protestes per reclamar més democràcia a l'antiga colònia britànica.

ARXIVAT A:
Hong KongXina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut