Vistes de Bellver de Cerdanya (ACN/Albert Lijarcio)

47 municipis amb massa pisos turístics segons el nou topall: quins són i quants en sobren

A Naut Aran, Pals, Cadaqués o Salou hauran de tancar la majoria dels apartaments turístics que actualment tenen llicència, si tira endavant la llei

RedaccióActualitzat

Alguns dels ajuntaments que hauran d'aplicar la nova normativa de la Generalitat per limitar els apartaments turístics, com els de Salou o Castell-Platja d'Aro, han criticat la mesura aprovada aquest dimarts pel govern amb un decret llei.

Consideren que no s'ha tingut en compte les característiques dels municipis turístics i que pot generar desigualtats entre propietaris. A més, també temen per les possibles indemnitzacions que hauran de pagar a qui no es renovi la llicència.

Segons recull el decret aprovat pel govern, els 262 municipis afectats hauran de modificar el seu planejament urbanístic per regular les llicències de pisos turístics. Només en podran atorgar si tenen prou sòl per a habitatge permanent per als residents i podran tenir, com a màxim, 10 pisos turístics per cada 100 habitants. Les llicències caducaran als cinc anys.

Amb aquests condicionants, avui ja hi hauria 47 poblacions amb més habitatges turístics dels que marca el nou topall i que, per tant, n'hauran d'eliminar.

En aquesta taula pots consultar els municipis que ara superarien el nou topall i quants habitatges turístics tenen de més:
 


La majoria són en zones clarament turístiques, com la Costa Daurada i la Costa Brava, i el Pirineu Occidental i Oriental, com per exemple: Alp, Alt Àneu, Esterri, Llançà, Cambrils, Salou, Vilopriu, Palafrugell, Foixà, Colera.

També hi ha casos particulars molt curiosos, com Naut Aran, que, segons la normativa aprovada, haurà de tancar el 84% dels pisos turístics que hi ha al municipi, és a dir, un miler. És un tant per cent molt alt perquè hi viuen 1.900 persones, però hi ha més de 1.200 pisos turístics. També n'hauran de tancar la majoria a Pals (el 82%), a Cadaqués (el 71%) o a Salou (el 59%), un percentatge que es tradueix en més de 4.000 pisos.

L'alcalde de Salou, Pere Granados lamenta que només s'hagi tingut en compte el nombre de residents del municipi i no els dos milions de visitants que reben, diu, durant la temporada turística.

Molts dels habitatges turístics afectats estan a la Costa Brava i a la Costa Daurada (CCMA)


Per als propietaris d'aquests pisos, el decret és "demolidor"

Per a les associacions d'apartaments turístics el nou decret llei, que encara ha de ser aprovat pel Parlament, és "demolidor". Consideren que és una mesura precipitada i que no ha tingut en compte la realitat del sector.

També denuncien que la Generalitat no ha aportat cap estudi sobre l'impacte de l'activitat dels habitatges turístics a Catalunya i demanen una comissió d'experts que en faci un diagnòstic acurat abans de posar en marxa cap llei, com es pot veure en aquest vídeo:

 

ARXIVAT A:
TurismeHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut