Un arbre florit al campus de la Universitat de Syracuse, a Nova York
Un arbre florit al campus de la Universitat de Syracuse, a Nova York (Wikimedia Commons/Sam Van Aken, de Ronald Feldman Fine Art (CC BY-SA 4.0))

40 fruites que creixen en un mateix arbre, l'obra artística de Sam Van Aken

Préssecs, prunes, nectarines, cireres, albercocs i ametlles de diferents varietats conviuen en un arbre, gràcies als empelts, seguint el disseny de l'artista de Pennsilvània

RedaccióActualitzat

Sam Van Aken és un professor d'Art de la Universitat de Syracuse, a Nova York, i un artista contemporani que treballa sobretot amb la natura.

L'obra que l'ha fet més conegut és l'arbre de les 40 fruites, on ha portat a l'extrem la tècnica de l'empelt, que els pagesos coneixen des de fa segles.

És un arbre amb branques que donen diferents varietats de préssec, pruna, nectarina, cirera, albercoc i ametlla, tot fruites de pinyol del gènere "Prunus", que van madurant de juliol a octubre als Estats Units.

Aquestes fruites es van collir del mateix arbre en una setmana (Wikimedia Commons/Sam Van Aken, de Ronald Feldman)

Cada primavera, s'hi barregen flors de diferents tons de vermell, rosa i blanc.

Els últims anys, l'artista nascut a Pennsilvània ha aconseguit tenir diversos exemplars de l'arbre de les 40 fruites repartits en jardins públics, museus i espais privats dels Estats Units, en diferents estadis de desenvolupament. N'hi ha a Massachusetts, Arkansas, Califòrnia, Pennsilvània o Nova Jersey.

El projecte artístic va començar abans de l'any 2008, quan va comprar l'hort de l'Estació d'Experimentació Agrícola de l'Estat de Nova York, de més d'una hectàrea, i va començar a empeltar algunes de les més de 250 varietats patrimonials que s'hi conreaven. En cosa de cinc anys, un mateix arbre va acumular branques d'una quarantena d'arbres donants.

Varietat de fruites a les branques del mateix arbre (Wikimedia Commons/Sam Van Aken, de Ronald Feldman)

Sam Van Aken dissenya cadascun dels arbres, situant els empelts en els punts estratègics, podant-lo i fent-lo lluir al màxim.


Entre els seus projectes en marxa, hi ha un hort públic de 50 arbres fruiters híbrids a Governors Island, una illa de la badia de Nova York. Cada arbre s'empeltarà amb espècies que es van originar o cultivar a la regió durant els últims 400 anys, però que s'han perdut per la industrialització de l'agricultura.

ARXIVAT A:
Agricultura
Anar al contingut