A Catalunya, l'any 2022 es tanca amb 12 feminicidis
A Catalunya, l'any 2022 es tanca amb 12 feminicidis

4 de cada 5 dones ha estat víctima de violència masclista a Catalunya

L'enquesta feta a 10.000 dones destaca la violència sexual, però també psicològica o digital, i que només denuncien 2 de cada 10 víctimes

Gairebé el 80% de les dones a Catalunya -4 de cada 5- han patit violència masclista com a mínim un cop al llarg de la seva vida. Només l'any passat, més del 26% de les dones en van ser víctimes a Catalunya. Són alguns dels resultats de l'Enquesta de Violències Masclistes, del Departament d'Interior, que ha preguntat a prop de 10.000 dones.

La gran majoria, més d'un 65 %, assegura haver estat víctima de violència sexual, però també destaca la violència psicològica i la digital.

De totes les dones que han patit violència masclista, només dues de cada deu dones han denunciat els fets. Entre les que no ho fan destaquen raons com la dificultat de recopilar proves, la por, la culpa o, també, que no tenen la percepció que el que els han fet pugui ser delicte. 

La majoria de les víctimes, gairebé el 75%, tenen entre 16 i 50 anys: un 41,2%, són dones de 30 a 49 anys, seguides de les més joves, de 16 a 29 anys, que representen un 33,2% de les víctimes.
 

La majoria han patit violència sexual

La violència sexual és la més freqüent. El 65,2% de les dones enquestades --2 de cada 3-- l'han patit. Aquest tipus de violència inclou des de rebre comentaris o gestos sexistes, a patir tocaments o ser víctimes d'agressions, i aquí també hi ha les violacions. 

Entre altres tipus de violència, la meitat de les enquestades, el 47,5%, ha sofert violència psicològica i un terç, el 28%, violència digital.

Violència contra les dones dins i fora de casa 

Un 14,5% de les dones que tenen parella conviuen amb un agressor, ja que admeten haver viscut almenys un episodi violent durant la relació. Un 7,9% ha patit l'agressió en l'últim any.  

6 de cada 10 de les enquestades, un 61%, han patit violència masclista per part d'una exparella, de les quals un 10% ha estat en l'últim any. 

En tots dos casos --quan l'agressor és la parella o l'exparella-- la forma de violència més habitual és la psicològica, seguida de l'econòmica i la digital i física.

Una de cada 3 dones que ha patit violència masclista viu amb menors i un terç d'aquests van presenciar les agressions.

7 de cada 10 dones, un 67,9% ha estat víctima de violència masclista almenys un cop a la vida per part d'un agressor amb qui no tenen, ni han tingut cap relació de parella. Gairebé a un 17% d'aquestes dones els ha passat aquest últim any. 

En aquest àmbit, les xarxes socials són l'escenari més violent (amb un 38,7%), seguit de l'oci nocturn (19,9) i l'espai públic (15,1%).

Només dues de cada 10 dones denuncien

Tot i que cada cop hi ha més reconeixement de les violències masclistes, a moltes dones els costa denunciar. Només un 18,4 % de les dones han posat una denúncia pels fets delictius que han patit.

Entre les raons de les dones que han decidit no denunciar destaquen la dificultat de recopilar proves, en un 16,2%, un 10,3% té la por a rebre més violència i un 7,8% té sentiments de culpa, vergonya o bloqueig emocional

Però l'enquesta revela que un 12,5% de dones no tenen percepció que siguin comportaments denunciables.

S'han entrevistat telefònicament prop de 10.000 dones de més de 16 anys residents a Catalunya, escollides de forma aleatòria, durant els mesos de novembre i desembre de 2021.

També es va fer una breu enquesta a uns 1.500 homes sobre qüestions relacionades amb percepcions i estereotips sobre la violència masclista.

Aquesta és la tercera enquesta que fa, cada 5 anys, la Generalitat sobre violències masclistes a Catalunya. La primera es va publicar el 2016 i la segona, el 2019, específica sobre violències sexuals.

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaFeminismeViolència masclista
Anar al contingut