Milers de persones es manifesten contra la violència masclista

El 25 de novembre és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència cap a les Dones

RedaccióActualitzat

Molts actes reivindicatius per a aquest diumenge, 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència cap a les Dones, amb l'objectiu de visibilitzar i lluitar per combatre un problema enquistat a la nostra societat.

Només aquest 2018, sis dones han mort a Catalunya a mans de les seves parelles o exparelles, i el nombre de denúncies per violència masclista entre joves de 18 a 20 anys ha crescut un 20% l'últim any. En el conjunt d'Espanya són 44 les dones mortes a mans de les seves parelles o exparelles.

Associacions i organitzacions feministes han organitzat manifestacions a tot Espanya. La Comissió 8M, convocants de la vaga feminista del 8 de març, ha fet la convocatòria a través de les xarxes socials amb el missatge: "Per les que hi són i per les que no hi són":

 

Manifestació Barcelona

A Barcelona, les reivindicacions han començat amb un acte a la plaça de Sant Jaume, on les institucions s'han compromès a destinar més recursos contra la violència masclista.

Sota el lema "25N, juntes soscavem l'ordre patriarcal", 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han sumat a la manifestació, que ha sortit a dos quarts de dotze de la plaça Universitat en direcció al passeig Lluís Companys. 

 

Convocades per l'associació Novembre Feminista, s'han volgut centrar en "les violències institucionals: legislatives, executives i judicials", i per això han volgut acabar davant del palau de Justícia de Barcelona.

 

Lemes com "Disculpin les molèsties, ens estan assassinant", "Si en toquen una, ens toquen a totes" o "Els carrers seran sempre feministes" s'han sentit durant tota la marxa. 

 

Manifestacions en moltes ciutats d'Espanya

A Madrid, milers de persones s'han concentrat a la plaça del Sol sota el lema "Ni una menys, lliures us volem". 

La presidenta del Partit feminista Espanya, Lidia Falcón, ha assegurat que "la massacre contra les dones es comet impunement" i creu que és "impresicindible dur a terme modificacions legals". 

També han denunciat la "cosificació i mercantilització dels cossos de les dones":

"El capitalisme neoliberal sobre la llibertat individual i el consentiment estan legitimant l'explotació de nenes i dones a la pornografia, la prostitució i els ventres de lloguer."

Manifestació feminista 25N, Madrid (Reuters)

A les xarxes socials s'han publicat imatges de les manifestacions i concentracions en diverses ciutats:

 

 

 

 

Diverses ciutats del món també han convocat manifestacions per lluitar contra la violència masclista.

Manifestació feminista 25N, Marsella(Reuters)

Concentració dissabte a la nit 

Alguns actes reivindicatius ja van començar aquest dissabte al vespre. Centenars de dones es van concentrar al centre de Barcelona per denunciar les agressions masclistes.

 

Es defineixen com a feministes i anticapitalistes, i també hi van participar lesbianes i transsexuals. S'autoorganitzen al marge de partits polítics o organitzacions socials per denunciar que dins d'aquestes estructures també hi ha agressions que queden invisibilitzades.

 

Reivindiquen el feminisme com l'estendard de tota lluita contra qualsevol opressió i denuncien que la policia aprofita aquestes manifestacions per fer identificacions irregulars, gravant-les i fent fotografies.

La violència contra les dones continua creixent, però també en els menors

Els menors d'11 anys víctimes de violència masclista ha augmentat un 22%. Són fills de la dona, que són testimoni dels fets o bé, han patit també la violència. L'increment s'explica perquè no es comptabilitzava com a víctima els fills que presencien les agressions.

També hi ha les víctimes invisibles que pateixen la violència en silenci o que queda en l'àmbit privat de la família o dels amics; per això, des de les institucions, s'exclamen que és responsabilitat de tots donar-la a conèixer.

ARXIVAT A:
Violència masclista
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut