17A: El jutge obliga a declarar a cara descoberta els mossos que van abatre els terroristes de Cambrils
Mossos i policia científica treballant a Cambrils la matinada de l'atemptat del 18 d'agost (ACN/Roger Segura)

17A: Fan declarar a cara descoberta els mossos que van abatre els terroristes a Cambrils

El jutge no els ha donat la condició de testimoni protegit i han hagut de testificar davant del germà d'un dels assaltants abatuts

RedaccióActualitzat

El judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils ha entrat a la tercera setmana amb el testimoni, entre altres agents, del mosso que va abatre 4 dels 5 terroristes en aquest últim municipi.

L'advocat dels agents que van abatre aquests integrants de la cèl·lula jihadista ha demanat al president del tribunal que els donés la condició de testimonis protegits, però el jutge Guevara no ho ha permès. És a dir, que han hagut de declarar sense mampara davant de Driss Oukabir, germà d'un dels terroristes abatuts.

 

Un dels agents va abatre quatre dels atacants i, l'altre, el cinquè, que se'n va anar en direcció al passeig Marítim, que a aquella hora, la matinada del 18 d'agost, estava concorregut.

Dispositiu policial a la cruïlla de la rambla Jaume I i el passeig Marítim de Cambrils (ACN/Roger Segura)

 

El mosso que va abatre quatre assaltants: "Tinc molta por que se'm reconegui"

El relat més complicat ha estat el de l'agent que va abatre quatre dels que volien atemptar. Ha explicat que va disparar contra els assaltants -primer, amb un subfusell i, després, amb l'arma reglamentària- que avançaven corrent i de forma amenaçadora cap a ell:

"Del vehicle en van començar a sortir persones, amb armilles adossades al cos, amb cinta americana, semblava una armilla bomba en tota regla. I en girar-me i veure això, veig que un d'ells ve corrents a tota velocitat cap a mi amb una destral a la mà i cridant "Al·lahu àkbar" ("Déu és el més gran") i només vaig tenir temps de preparar-me i, quan ja el tenia a pocs metres, vaig disparar fins a abatre'l.

Veig que venen tres persones més, corrent altre cop cap a la meva posició, amb tota la intenció d'arribar a mi i atacar-me. En aquell moment puc agafar la meva arma reglamentària. Quan em giro, ja els tenia a sobre, venien cridant "Al·lahu àkbar". Quan ja els tenia a sobre, vaig tenir el temps d'obrir foc cap a ells i abatre'ls."

El testimoni ha comentat que no ha pogut tornar a la feina, que li fa molta por que el reconeguin pel carrer i que està especialment preocupat per com aquest episodi està afectant la seva família.

"Tinc episodis de depressió, dificultats greus per dormir, una hiperalerta constant cada cop que surto al carrer, molta por que se'm reconegui i tornin a atacar-me i, el pitjor de tot, un sentiment de culpa molt alt per com està afectant la meva família."

En aquesta sessió han declarat 13 agents dels Mossos. Tots els que van formar part de l'operatiu han assegurat que tenen estrès posttraumàtic i els dos que van abatre els assaltants no han estat reconeguts com a víctimes de terrorisme.  
 

 

A Cambrils, els cinc jihadistes van matar una dona en un atropellament al Club Nàutic, on una mossa d'esquadra va quedar ferida de gravetat. Aquesta agent ha explicat que va pensar que es quedava "allà morta":

"Vaig veure que tenia sang, una senyora a terra que no es movia, el vehicle bolcat i uns individus a terra amb cinturons amb pots d'alumini que s'estaven aixecant."


El mosso que va ordenar abatre Omar Hichamy ha narrat que el noi intentava tocar-se el cinturó d'explosius i no feia cas de les ordres d'estirar-se a terra i deixar d'avançar. "Estàvem sense saber si hi havia més atacants", amb molta "foscor" i un bar ple de gent a pocs metres, ha explicat.

El cotxe on anaven els assaltants va entrar a tota velocitat pel passeig Marítim a la una de la matinada. També van causar lesions a 11 persones amb ganivets de grans dimensions i una destral.
 

Un dels acusats vol abandonar la sala

Driss Oukabir volia deixar la sala, però el jutge no l'hi ha permès

 

Durant un dels interrogatoris l'acusat Driss Oukabir s'ha aixecat del banc dels acusats, dins de la peixera de seguretat, amb la intenció de marxar. Ha fet voltes per la peixera, amb alguna puntada de peu, i ha dit al jutge que tenia un atac d'ansietat, però el president de la sala l'ha fet tornar a seure.

 

 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona CambrilsJihadisme JudicialAudiència NacionalTerrorisme
Anar al contingut