1 de cada 10 nens ha de treballar al món (Europa Press)

160 milions d'infants treballen al món, xifra que puja per primer cop en 20 anys

Un informe de l'OIT i l'Unicef alerta que els efectes de la pandèmia poden fer augmentar la xifra entre 9 i 46 milions el 2022 si no es prenen mesures socials

Actualitzat

La xifra de treball infantil ja supera els 160 milions al món. Segons un informe de l'Organització Internacional del Treball (OIT) i l'Unicef, el nombre d'infants que treballen ha augmentat 8,4 milions en els últims quatre anys. És la primera pujada en dues dècades i la pandèmia ha agreujat la situació.

L'informe, que es titula "Treball infantil: estimacions mundials 2020, tendències i camí a seguir", calcula que un de cada 10 nens al món treballa i que s'ha invertit la tendència a la baixa que s'havia registrat entre els anys 2000 i 2016, durant els quals el treball infantil es va reduir en 94 milions.

L'OIT i el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) adverteixen en aquest informe que, si no es dona la protecció social necessària, les conseqüències que ha generat la Covid poden fer augmentar la xifra entre 9 i 46 milions més d'aquí a finals del 2022.

"Les noves estimacions constitueixen un toc d'atenció. No ens podem quedar impassibles mentre es posa en risc una nova generació de nens. La protecció social inclusiva permet a les famílies que els fills continuïn anant a l'escola encara que la situació econòmica sigui adversa."

Això és el que ha dit el director general de l'OIT, Guy Ryder, en la presentació d'aquest informe, que s'ha fet dos dies abans del Dia Mundial contra el Treball Infantil, aquest 12 de juny, per reclamar als governs que posin mitjans per evitar l'abandonament escolar amb ajudes a les famílies més vulnerables. Ryder afegeix que, sense anar a l'escola, aquests infants poden estar treballant més hores i en pitjors condicions.
 

 
 

L'informe recorda en les seves conclusions: "Els nens treballadors tenen risc de patir danys físics i mentals. El treball infantil posa en perill l'educació dels nens, restringint els seus drets i limitant les seves oportunitats futures, i condueix a cercles viciosos de generacions de pobresa i treball infantil."
 

El treball infantil ha crescut més entre els més petits (Europa Press)

Les xifres

Dels 160 milions de menors que es veuen forçats a treballar al món, 63 milions són noies, i 97 milions, nois, segons dades recollides des del 2016 fins a principis del 2020. Aquesta diferencia de gènere de 34 milions es redueix a la meitat quan s'inclou com a treball infantil fer feines domèstiques durant més de 21 hores a la setmana.

Es destaca que el treball infantil augmenta més entre els més petits, els nens i nenes d'entre 5 i 11 anys, amb 16,8 milions més respecte al 2016. En canvi, a les franges de 12 a 14 anys i de 15 a 17, la xifra s'ha reduït lleugerament.

La major part del treball infantil, el 72%, té lloc a les famílies, principalment a les granges familiars o a les microempreses familiars, i afecta més, fins a un 83%, la franja d'edat més baixa, de 5 a 11 anys. En aquesta edat, més d'una quarta part no van a escola, i arriben a un terç els que tenen entre 12 a 14 anys, malgrat estar en edat d'educació obligatòria.

La majoria d'infants han hagut de deixar l'escola (Europa Press)

Des del 2016 també ha augmentat en 6,5 milions el nombre de nens de 5 a 17 anys que fan treballs perillosos, que ja arriben als 79 milions en total. Es considera perillós per als infants el treball susceptible de perjudicar la salut, la seguretat o la moral.

El treball infantil, tant en nens com en nenes, és molt més freqüent a les zones rurals, on hi ha 122,7 milions d'infants que treballen, mentre que són 37,3 milions en zones urbanes.

Del 70% dels nens que treballen, 112 milions ho fan en l'agricultura; un 20% (31,4 milions) han de treballar en el sector serveis, i un 10% (16,5 milions) ho fan en la indústria.

La majoria d'infants treballen a l'agricultura (Europa Press)

La regió del món on ha crescut més el treball infantil és l'Àfrica subsahariana, on 16,6 milions de nens més han hagut de treballar respecte al 2016, segons l'informe, que ho atribueix al "creixement demogràfic, la pobresa extrema i les mesures de protecció social inadequades". Per contra, en regions com l'Àsia i el Pacífic, i l'Amèrica Llatina i el Carib, la situació ha millorat des del 2016.

Els avenços contra el treball infantil en aquestes zones no ha estat suficients per equilibrar l'increment registrat a l'Àfrica, però, segons l'OIT i l'Unicef, aquest avenç és fràgil i alerten que els efectes de la pandèmia podrien revertir els resultats.

"Estem perdent terreny en la lluita contra el treball infantil, i l'últim any no ha facilitat la nostra labor", ha dit la directora executiva de l'Unicef, Henrietta Fore.
 

 

ARXIVAT A:
Drets laboralsDrets humansMenors
Anar al contingut