La pluja ha estat intensa durant la tarda a la zona de la rotonda que dona accés a la duana de la Farga de Moles (3cat)

Andorra queda aïllada pel tall dels pagesos i una corrua de gent travessa la frontera a peu

Una vintena de tractors i 200 pagesos han participat en el tall

RedaccióActualitzat

Desenes de persones han optat aquest dilluns per travessar a peu la frontera que separa Catalunya d'Andorra, que ha quedat bloquejada pel tall que els pagesos catalans a la carretera N-145, la que connecta el Principat d'Andorra amb la Seu d'Urgell. Ha estat un dels talls de cinc punts fronterers que s'han mantingut durant 24 hores i s'han aixecat aquest dimarts al matí

El tall ha deixat Andorra aïllada tant pel nord com pel sud, per una protesta que ha unit agricultors i ramaders catalans i occitans, que reivindiquen més protecció per als productes locals, rebaixes en els costos de producció i reduir la burocràcia per a explotacions majoritàriament petites, com són les del Pirineu.

La protesta ha provocat la indignació i preocupació de les autoritats andorranes, que s'han queixat de l'afectació d'aquests talls per al turisme i per a molts treballadors transfronterers.

El tall ha agafat d'improvís alguns conductors que volien canviar de país a través de la duana de la Farga de Moles i s'han trobat atrapats. Durant la tarda, a més, la pluja ha estat intensa.

"Si volen tallar, que tallin Catalunya, o que vagin a casa del ministre d'Agricultura, però jo torno de viatge avui, he estat a Tailàndia, no en sabia res i no em deixen passar per arribar a casa meva", es queixava una andorrana, Arantxa Capdevila, en declaracions a TV3.

Ella havia d'anar cap a Andorra, però a la frontera també hi havia una corrua de persones en la situació contrària, com la Raquel Calvo i la Vega Sanclimens, dues sanitàries que viuen a la Seu i treballen a Andorra:

"No tenim on quedar-nos a Andorra, hem de baixar caminant. A més, som personal sanitari, fem falta."

Una altra de les afectades pel tall a la rotonda que dona accés a la duana, Gemma Carnicé, donava suport als pagesos, tot i lamentar l'afectació per als andorrans:

"Tenen la raó, però Andorra no hi pinta res, aquí, i ens tanquen el país."

Altres, com Jesús Martínez, que també havia de tornar a casa seva a Andorra, s'ho prenien amb més filosofia:

"Tampoc em sembla malament, crec que ho podrien fer en altres llocs on cridarien més l'atenció, però crec que tenen dret a fer-ho."

Al tall s'hi havien aplegat una vintena de tractors i 200 pagesos de l'Alt Urgell i arribats d'arreu del país.

Han deixat passar, això sí, els vehicles d'emergència, i han dit que tampoc posarien traves als joves que baixessin d'Andorra cap a la Seu per fer la selectivitat.


Afectació al transport de mercaderies i viatgers

La protesta ha comportat dificultats de mobilitat en els dos costats de la frontera, tant de turistes que volien entrar o sortir del Principat, com de treballadors o transportistes de mercaderies i de viatgers.

De fet, algunes companyies d'autobús han suspès totes les rutes del dia, mentre que unes altres han efectuat aquest dilluns només els primers viatges del matí, evitant així el bloqueig.

El gerent de la patronal Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Iago Andreu, ha explicat que per les dates en què s'ha dut a terme i l'antelació amb què s'ha convocat, el bloqueig ha suposat una afectació "moderada" a l'economia del país.

En canvi, ha alertat que s'està prenent com a "patró" el fet que davant de qualsevol protesta a Espanya o França es talla la frontera amb Andorra "com si fos el recurs fàcil".

En aquest sentit, ha insistit que el Principat "té molt poca capacitat d'influir" en els problemes que denuncien els agricultors i ha qualificat d'injusta la mesura de bloquejar la frontera.

ARXIVAT A:
AgriculturaAndorra
Anar al contingut