Es recomana evitar seqüències numèriques simples, que són les més utilitzades
Es recomana evitar seqüències numèriques simples, que són les més utilitzades (iStock)

12345, la contrasenya més posada i la més insegura: consells per crear-ne i recordar-les

La majoria d'usuaris opta per les opcions més simples a l'hora de triar una contrasenya, però hi ha paraules sorprenents

Paula Florit GomilaActualitzat

Sembla que a l'hora de triar una contrasenya per a qualsevol aplicació, web o dispositiu, la majoria d'usuaris opta per les opcions més simples, que alhora són també les menys segures. Així, la més utilitzada a Espanya és la seqüència numèrica més senzilla: "123456", segons publica cada any la plataforma experta en ciberseguretat Nordpass.

Ja sigui per comoditat, per mandra, o perquè cada cop n'hem de memoritzar més, costa trobar una contrasenya una mica més creativa en el rànquing. Sorprèn, en tot cas, que la tercera sigui "swing". L'explicació és una incògnita.

Una altra curiositat la trobem en el número 13 de la llista, que l'ocupa "barcelona". Per trobar "madrid" cal anar fins al número 51, però, en canvi, "realmadrid" ocupa la posició 22, davant d'opcions com "tuputamadre" --el 24-- o "patata" --el 25--. Entremig, també crida l'atenció que es coli un xic de romanticisme: "tequiero" és la número 15.

Pots consultar aquí si alguna de les teves contrasenyes està entre les 25 més posades a Espanya en aquesta taula. Per cert, si és així, millor que la canviïs, com s'evidencia en el temps que necessitaria un hacker per desxifrar-la en cada cas:

 

 

En les primeres posicions, tot són números amb l'ordre cardinal o paraules tan comunes i òbvies com "password" --la contrasenya, per cert, més posada al món-- o "hola". En tots els casos, es podrien desxifrar en menys d'un segon.

Què trien els nostres veïns?

Si ens fixem en altres països, passa el mateix. I, al marge d'aquestes seqüències o paraules bàsiques, també s'opta per noms de ciutats. Així, a França, "marseille" ocupa la posició 11 del total. Com a particularitat, en comptes de "qwerty" --com es disposen les primeres lletres dels nostres teclats--, allà opten per "azerty" --la número 3--, que és la versió francòfona més estesa dels teclats.

A Itàlia, fora dels números i les obvietats, en les primeres posicions també hi ha noms de poblacions --en aquest cas guanya "napoli" (6)-- i d'equips de futbol, on "juventus" (5) és el més utilitzat.

Ara bé, on l'afició pel futbol és més evident és al Regne Unit: "liverpool" és la quarta contrasenya més posada i "arsenal", la sisena.

En el rànquing d'Alemanya, en canvi, en el top 10 no hi ha cap equip de futbol ni cap ciutat. Per darrere de les sèries numèriques i les paraules "pasword", "passwort" i "hallo", hi ha "ficken", que vol dir follar. Aquesta opció és la setena més posada al país.

Pel que fa als Estats Units, les seves contrasenyes destil·len l'afició pels esports. Això sí, no trobem una contrasenya fora dels números o el "password" fins al número 12. És la posició de la paraula "baseball", seguida de "football", la tretzena més posada. En el número 15, hi ha "soccer"; i el 16 és per a una de les grans estrelles del bàsquet nord-americà: "jordan23".

Com triar una contrasenya segura?

Els experts en ciberseguretat recomanen, d'entrada, evitar contrasenyes com la majoria que apareixen en aquestes llistes. Així, no és convenient fer servir ni seqüències de números o de lletres bàsiques, com l'"1234" tan recorrent.

Com a consells bàsics, procura que tingui almenys 8 caràcters i combina dígits, lletres i caràcters especials. També és recomanable alternar majúscules i minúscules de forma aleatòria.

També és millor no repetir els mateixos caràcters en la mateixa contrasenya ni utilitzar el nom d'usuari o dades relacionades que siguin fàcilment deduïbles, com sobrenoms o noms de famosos.


Consells per recordar la contrasenya

S'aconsella, a més, que sigui una contrasenya fàcil de recordar i que es pugui escriure ràpidament, millor encara si no cal mirar el teclat. I com la recordes?

Doncs, per exemple, triar la primera lletra de cada paraula d'una frase que puguem recordar, fins i tot la tornada d'una cançó o el títol d'un llibre. Amb això, també pots introduir alguna majúscula o un número.

Hi ha eines que generen contrasenyes segures, com les que faciliten els sistemes operatius d'alguns mòbils o alguns portals especialitzats.

Per últim, és recomanable canviar les contrasenyes amb una certa regularitat, idealment cada mes.

ARXIVAT A:
Xarxes socials InternetTecnologia
Anar al contingut