Eurodiputats que van participar en una missió d'observació no oficial del Parlament Europeu l'1-O
Eurodiputats que van participar en una missió d'observació no oficial del Parlament Europeu l'1-O (ACN)

11 eurodiputats acusen Marchena de "falta d'imparcialitat" i titllen el judici de "farsa"

Bové, Demesmaeker i nou eurodiputats més de diverses nacionalitats presenten les seves recomanacions a Estrasburg

Actualitzat

Els eurodiputats de la plataforma que dona suport al procés català han presentat el seu primer informe sobre la missió d'observació en el judici als líders independentistes. Consideren que el procés judicial és una farsa perquè els acusats són perseguits -diuen- pel fet de donar suport a la demanda dels catalans. Així ho ha dit José Bové, eurodiputat dels Verds:

"Vull dir clarament que el procediment judicial és una farsa. Una farsa sinistra."

També alerten de la falta d'imparcialitat que, al seu parer, està demostrant Marchena. Per Mark Demesmaeker, eurodiputat de la N-VA flamenca, les interrupcions del magistrat del Suprem als advocats de la defensa podrien indicar "falta d'imparcialitat".

"Els advocats de la defensa eren interromputs de manera regular pel jutge, el que indica falta d'imparcialitat per part del tribunal."

En un primer informe sobre la missió d'observació a Madrid que han presentat aquest dimecres a l'Eurocambra, a Estrasburg, assenyalen també que els lletrats defensors són "repetidament" interromputs quan pregunten sobre "noves qüestions" a testimonis "proposats per l'altra part". "La llei no permet aquesta limitació", conclou el text. D'altra banda, amb aquest informe també denuncien que els acusats hagin de "rendir comptes pels seus actes polítics".

 


Es paguen les despeses del viatge

Demesmaeker i l'ecologista sueca Bodil Valero han assegurat també que es van pagar ells mateixos les despeses del viatge. Han desmentit així que rebessin diners de la Generalitat i asseguren que ho van fer "motu proprio".

"Puc confirmar que vaig pagar jo mateix totes les meves despeses", ha assegurat l'europarlamentari belga. "Així és, jo també", ha afegit Valero.

Demesmaeker també ha assegurat que li hauria "agradat" poder haver anat a declarar davant el Tribunal Suprem espanyol per desmentir les "fake news".

"Hauria anat a Madrid immediatament. És fàcil construir notícies falses però jo vaig pagar les meves despeses. Haurien de comprendre que hi ha polítics que estem molt preocupats per la democràcia i per això hi vaig anar a càrrec meu i el que vaig veure allà va ser xocant".

Els eurodiputats de l'anomenada plataforma "Diàleg UE-Catalunya" reclamen també un judici just, que siguin posats en llibertat els empresonats en presó preventiva, així com que s'iniciï un diàleg polític entre Barcelona i Madrid "perquè sigui quin sigui el resultat del judici, no solucionarà el problema".

Mark Demesmaeker, Bodil Valero, José Bové i vuit eurodiputats més de diverses nacionalitats han presentat les seves recomanacions a les institucions europees, després d'una altra missió no oficial feta el passat 28 de febrer a Madrid per assistir a tres hores de judici del procés.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procés
Anar al contingut