1 de Maig: milers de persones reclamen una pujada de salaris davant la inflació

Comissions Obreres i UGT adverteixen d'una tardor calenta si no hi ha un acord amb la patronal sobre salaris

Redacció/AgènciesActualitzat

Les celebracions d'aquest Primer de Maig venen marcades per la reivindicació de pujades salarials que permetin fer front a l'augment de preus i frenar així la forta pèrdua del poder adquisitiu.

Els sindicats majoritaris a Catalunya, Comissions Obreres i UGT, han advertit que plantejaran un augment de "la tensió i el conflicte" amb una gran mobilització si abans de l'estiu no hi ha acord amb la patronal per augmentar salaris.

En el marc de la manifestació conjunta que han convocat a Barcelona i que ha reunit 5.000 persones --segons els sindicats-- i 2.000 --segons la Guàrdia Urbana--, el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha dit que és "egoista i indecent" que les empreses bloquegin augments en els convenis col·lectius, i ha advertit que els governs no poden seguir com a "espectadors".

Manifestants de la marxa del Primer de Maig a la Via Laietana
La manifestació més multitudinària a Barcelona ha baixat per la Via Laietana (ACN / Aina Martí)

El secretari general de la UGT, Camil Ros, ha negat que les empreses no tinguin marge per apujar sous i ha dit que si els treballadors tenen dificultats per arribar a finals de mes "és perquè les patronals només busquen els seus beneficis".

La manifestació ha partit poc abans de les 12 del migdia a la plaça Urquinaona i ha recorregut la Via Laietana fins a la plaça de Correus. El lema d'enguany ha estat "Apujar salaris, abaixar preus, repartir beneficis", el mateix que les marxes convocades per aquests dos sindicats a Girona, Tarragona, Lleida, entre altres poblacions.

Els manifestants han cridat càntics com "salari o conflicte", "resignar-se és perdre" o "amb les coses de menjar no s'hi juga". Durant la marxa, també han llegit un manifest contra la sinistralitat laboral advertint que "l'únic nombre acceptable de morts a la feina és zero".

Manifestació de la CGT de Barcelona que ha començat a Jardinets de Gràcia
Més de 200 persones han protestat amb la CGT (ACN/Pere Francesch)

En la mateixa línia, la CGT Barcelona --que ha reunit més de 200 persones en una manifestació al centre de la capital-- ha reclamat una pujada salarial, una reforma de les pensions que redueixi l'edat de jubilació i la reducció de la jornada laboral. Pedro Ortiz, secretari de Comunicació del sindicat, ha recordat que fa 100 anys de l'assassinat de Salvador Seguí, obrer anarcosindicalista, i ha destacat que ell és un exemple que "les coses s'aconsegueixen lluitant al carrer".
 

Protesta del sindicalisme alternatiu pel centre de Barcelona

A la tarda, la Taula Sindical de Catalunya, que engloba el sindicalisme alternatiu, ha sortit al carrer a Barcelona en una manifestació que ha aplegat 7.000 persones segons els organitzadors i 1.500 segons la Guàrdia Urbana.

La marxa, en què s'han adherit organitzacions com CGT, Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), CNT, COS, Solidaritat Obrera i Cobas i partits polítics com la CUP, ha volgut representar una "alternativa" a la manifestació de CCOO i UGT del matí.

Amb el lema "1 de Maig, ofensiva de classe", els participants han exigit la derogació completa de la reforma laboral, la llei mordassa i d'estrangeria i una reducció tant de l'edat de jubilació com de la jornada laboral.

La manifestació del sindicalisme alternatiu, aquest 1 de maig a Barcelona
La manifestació del sindicalisme alternatiu, aquest 1 de maig a Barcelona (ACN / Aina Martí)

Al manifest, les organitzacions acusen el govern espanyol d'estar "agenollat als poders econòmics" i qualifiquen l'executiu de "mentider" per no haver derogat la llei mordassa ni haver retirat les parts "més lesives" de la reforma laboral.

També han denunciat "la precarització dels serveis públics, la privatització, l'increment de pressupost militar i l'explotació dels migrants".

Per solidaritzar-se amb la lluita dels sindicats francesos contra la reforma de les pensions d'Emmanuel Macron, la manifestació ha passat pel consolat de França abans d'acabar el recorregut a la seu de Foment del Treball.

Al final de la marxa, un grup de manifestants ha trencat els vidres de botigues de Zara i Primark, d'una oficina del Banc Santander i de l'Oficina de Turisme de la Generalitat, al Palau Moja. També s'han fet pintades en un edifici de la UB.

Vidres trencats a l'Oficina de Turisme de la Generalitat al Palau Moja
Vidres trencats a l'Oficina de Turisme de la Generalitat al Palau Moja (ACN / Aina Martí)


Inflació i eleccions planen sobre l'1 de Maig a Madrid

La reivindicació sobre la necessitat de compassar sous i inflació s'ha pogut sentir també a Madrid, en una manifestació que, segons els sindicats, ha reunit 60.000 persones.

Entre els assistents, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, que també ha fet una crida a la patronal perquè acordi un augment de salaris amb els sindicats. Díaz ha afirmat que el govern espanyol "ha fet el que havia de fer" respecte a l'augment del salari mínim interprofessional, i "ara toca que la patronal compleixin també amb les seves obligacions".

manifestació de l'1 de maig a Madrid
La manifestació a Madrid ha reunit milers de persones (Europa Press / Diego Radamés)

Segons ha defensat, "el salari mitjà a Espanya és només de 21.000 euros, i "no permet viure amb dignitat" a moltes de les capitals. "Ha arribat l'hora que amb caràcter imminent donin una bona notícia al nostre país", ha afirmat, perquè "la patronal ha d'estar a l'altura de les circumstàncies".

Per la seva banda, els líders a escala estatal de Comissions Obreres i UGT, Unai Sordo i Josep Maria Álvarez, respectivament, han recomanat a la patronal CEOE que opti per la negociació col·lectiva i no porti el conflicte a cada empresa.

Tot això quan, segons l'últim informe de l'OCDE, a Espanya el salari brut va pujar l'any passat un 2,9%, mentre que la inflació ho va fer en un 8,6%. Com a conseqüència, segons aquest organisme que agrupa els països més desenvolupats, el salari real --sense comptar els impostos-- va caure un 5,3%.

 

ARXIVAT A:
Drets laborals
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut