Facebook Live: "Hackers 1-O"

Matthias Brugger: "Hi ha hagut ordres judicials que donaven carta blanca als proveïdors per censurar"

Mariona Bassa i el ciberactivista aprofundeixen "Hackers 1-O" en un Facebooklive

El programa "30 minuts" ha abordat, amb "Hackers 1-O",  l'episodi de repressió i resistència a internet que es va donar al voltant del referèndum de l'1 d'octubre. El reportatge de Mariona Bassa i Víctor Díaz dona veu a activistes informàtics que han estat testimonis o han format part d'aquest entramat i investiga alguns aspectes desconeguts. Un d'ells és l'informàtic Matthias Brugger, que, juntament amb Mariona Bassa, ha participat en el Facebooklive, on s'han respost les preguntes dels usuaris i s'ha aprofundit en la informació que donava el reportatge.

 

La censura respecte al referèndum de l'1 d'octubre ha estat una de les qüestions que s'han abordat a la conversa. Matthias Brugger en va parlar al congrés de referència en seguretat informàtica d'Europa, a Leipzig, Alemanya, i al III Congrés de Sobirania Tecnològica.

"Hi ha hagut ordres judicials que donaven carta blanca als proveïdors per censurar. És molt qüestionable que en un estat de dret sigui legal això" - Matthias Brugger, ciberactivista

L'informàtic alemany, resident a Barcelona, Mattias Brugger afirma que "si dius que hi ha res il·legal, hi ha d'haver un jutge que decideixi què és il·legal". "És això que la Simona Levi ens explicava, aquesta secció de la vigilància policial cedir-la a un intermediari. És un símptoma de democràcies deficitàries", afegeix Mariona Bassa.

La comunitat digital va rebre el tancament de webs com un atac a la neutralitat a la xarxa i va començar a replicar les pàgines censurades. Un d'ells és Peter Sunde, cofundador de The Pirate Bay i un mite de l'internet lliure.

 

 

El reportatge "Hackers 1-O" investiga alguns aspectes més desconeguts de l'1-O, com ara qui hi havia darrere de l'atac al referèndum, el paper de les grans operadores de telecomunicacions espanyoles o el silenci i la inhibició, fins ara, de les institucions europees.

"Algun dia se sabrà, però no en 3 o 5 anys, perquè les persones que han estat a primera línia no estaran disposats a donar la cara perquè encara tindran perill de ser jutjats" -  Matthias Brugger, ciberactivista

Encara hi ha molt interrogants per respondre, tant dels intents de fer fracassar el referèndum com de la manera en què es va arribar a fer possible, però sembla que encara tardarem anys a respondre'ls.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut