Saura no se sent desautoritzat pel govern, ja que l'acord amb De la Vega el va tancar en nom d'ICV

El president d'ICV i conseller d'Interior, Joan Saura, ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que no se sent desautoritzat després que l'executiu s'hagi desmarcat de l'acord que va tancar amb De la Vega, ja que va negociar en nom de la seva formació.

El líder d'Iniciativa ha remarcat que "és gràcies a ICV" i a la trobada amb la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández De la Vega, que avui hi hagi la compareixença del vicepresident econòmic de l'executiu espanyol, Pedro Solbes, al Congrés dels Diputats i que s'hagi acordat tancar el finançament català en tres mesos. "Possiblement si aquesta hagués estat una negociació de govern ho hauria hagut de comunicar, però vaig intentar mantenir la diferència entre el grup parlamentari i el govern. L'hi hauria pogut comunicar (a Josep-Lluís Carod-Rovira, en aquell moment president en funcions de la Generalitat), però vaig pensar que fins i tot era millor no involucrar el govern en aquesta negociació. Jo mai no vaig dir que aquesta negociació era una negociació de govern"*, ha puntualitzat, desvinculant la trobada de l'executiu de José Montilla.
El conseller d'Interior i de Relacions Institucionals ha subratllat que no se sent desacreditat, perquè "el govern no pot autoritzar ni desautoritzar una actuació parlamentària al Congrés dels Diputats, i com a molt, els grups parlamentaris catalans tenen un cert deure de, no sé si la paraula és obediència, seguiment d'allò que el govern català diu". Segons diu, la reunió que va mantenir dimarts passat l'executiu "no va ser tensa" i ha afegit que no només "no hi va haver cap desautorització", sinó que "fins i tot el president Montilla quan va acabar el resum, com no podia ser d'altra manera, va dir que els grups parlamentaris tenien autonomia".
El líder d'Iniciativa ha volgut treure ferro a les tensions entre ERC i ICV per aquest tema i ha assegurat que "no hi ha hagut confrontacions" en aquesta legislatura entre les dues formacions, sinó "una discrepància de criteri polític amb relació a una actuació a Madrid". "No és difícil d'entendre que són coses separades", ha subratllat, convençut que al govern de la Generalitat "no hi ha esquerdes". A més, ha puntualitzat que en la negociació amb el govern espanyol no es va parlar en cap moment dels continguts del nou sistema de finançament, sinó de donar explicacions i de calendaris d'acord. Segons ell, si s'hagués parlat de la lletra del nou model, "això sí que hauria estat trencar la unitat dels partits polítics catalans".
Finalment, ha admès que no hi ha cap acord per escrit amb De la Vega però remarca que si no hi fos de manera "verbal", la vicepresidenta ja ho hauria desmentit. Joan Saura ha assenyalat que si bé "en política no hi ha garanties de res i fins i tot s'incompleixen sovint lleis, la garantia que tenim és que el govern central en boca de la vicepresidenta diu que farà tot el possible i que acorda, i té la voluntat, que en tres mesos es compleixi". Pel que fa a la compareixença d'aquesta tarda de Pedro Solbes, el conseller espera que reconegui que s'ha incomplert l'Estatut, que mostri una "voluntat claríssima de negociació" per complir-lo i que faci "un pas endavant" respecte a la proposta de finançament del mes de juliol.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut