Núria Llorach alerta d'actuacions d'Hisenda contra corporacions audiovisuals autonòmiques que obren un nou conflicte per l'IVA

En la compareixença davant la Comissió de Control de l'actuació de la CCMA al Parlament de Catalunya, la vicepresidenta de la CCMA, Núria Llorach, ha avançat que arriben informacions preocupants respecte a un nou canvi de criteri de l'Agència Tributària amb relació a l'IVA de les corporacions públiques audiovisuals autonòmiques.

A la sessió d'avui, Llorach ha explicat que Hisdenda ha iniciat processos a la Corporación Extremeña de Medios Audiovisuales i a Radiotelevisión de Castilla-La Mancha perquè considera que el servei públic audiovisual que presten s'ha de facturar amb IVA al govern autonòmic corresponent. Per tant, voldria dir que les aportacions del Govern haurien de tenir un recàrrec del 21% d'IVA, un impost no deduïble que faria més costosa l'aportació pública als mitjans de comunicació de les administracions autonòmiques. "Esperem amb certa preocupació veure com evoluciona aquest tema quan arribin les liquidacions d'IVA del 2016. En el cas de la CCMA i amb les aportacions públiques d'aquest exercici del 2016, suposaria un sobrecost de més de 50 milions", ha afirmat la vicepresidenta.

Aquesta nova iniciativa de la hisenda espanyola seria una segona fase del conflicte de l'IVA, els antecedents del qual es remunten al novembre del 2013, quan la Corporació va rebre una notificació d'inici en relació amb l'IVA corresponent als anys 2012 i 2013, i posteriorment també al 2014. El motiu: el canvi de criteri de l'Agència Tributària en la deduïbilitat de l'IVA, que comporta que la Corporació passi d'ingressar d'Hisenda 15 milions anuals, per devolució de l'IVA suportat, a haver-ne de pagar 10.

Hisenda reclama a la CCMA el pagament d'un deute que en data de 31 de desembre del 2015 és de de 59 milions (deute +interessos), una reclamació pendent de resolució que la Corporació ha denunciat davant del Tribunal Econòmic Administratiu Central, a qui també s'ha sol·licitat la suspensió de les liquidacions, per import de 59 milions, i la dispensa de presentar garanties en forma d'aval per valor de 74,7 milions (59 milions + 20% de recàrrec).

Però a més de l'import que reclama Hisenda, aquest canvi de criteri genera, des del mes d'agost del 2013, un problema de tresoreria, ja que Hisenda no retorna les liquidacions mensuals d'IVA des d'aquesta data fins el 31 de desembre del 2014 i per tant té un efecte sobre la tresoreria de 17,4 milions d'aquest IVA no retornat. "A partir del 2015 la situació semblava que s'havia reconduït parcialment, perquè es va modificar la llei de l'IVA (llei 28/2014), i Hisenda es va veure obligada a retornar l'IVA i es va deixar de generar nou deute, però queda pendent el deute de 17,4 milions i la reclamació de pagament de 59 milions o com a alternativa al pagament la presentació d'un aval de 74,7 milions. Quan creus que ja s'acaba, torna a començar." ha expressat amb preocupació la vicepresidenta de la Corporació.

Sobre el nou model de corresponsalies internacionals, Núria Llorach ha anunciat que les pròximes setmanes estarà operativa una nova corresponsalia a l'Orient Mitjà, amb què es tanca aquest desplegament de corresponsalies conjuntes dels Serveis Informatius de TV3 i Catalunya Ràdio. "Aquest model ha permès tenir el desplegament estable amb corresponsals de plantilla més ampli dels més de 30 anys d'història de la Corporació", ha explicat la vicepresidenta de l'ens, i ha afegit que segueixen els avenços en el procés de confluència per a la nova redacció d'informatius.

Núria Llorach també ha explicat quina és la situació de la plantilla després del Pla d'Acomiadaments Col·lectius (PAC), acordat amb els comitès d'empresa, en què hauran abandonat la Corporació un total de 269 persones a finals d'aquest any, totes voluntàries. Això no obstant, la reducció total de personal respecte el 2011, inclòs el PAC, ha estat de 645 persones.

Per la seva banda, el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha donat explicacions sobre les enquestes a l'audiència que es fan a través de les xarxes socials i ha donat per tancada la polèmica sobre una piulada del "Catalunya vespre" del 3 d'octubre passat. Gordillo ha considerant que la redacció del text era "millorable" i que, quan es donen situacions en què ha pogut haver-hi confusió, cal prendre'n nota per evitar que es repeteixin de cara al futur. També ha defensat la inclusió de continguts culturals de forma transversal a tota la graella de Catalunya Ràdio com una fortalesa de la presència d'aquests continguts a l'emissora, a més dels programes culturals de referència.

El director de TV3, Jaume Peral, ha explicat, entre altres temes, la recuperació del lideratge d'audiències del mes de setembre i els bons resultats d'aquests primers dies d'octubre, que tornen a situar la televisió pública al capdavant dels rànquings a Catalunya. A més, ha avançat que Esport3, després de l'adquisició dels drets de l'Eurolliga per a les dues pròximes temporades, amplia la programació de bàsquet amb un programa previ als partits d'aquesta competició.

ccma.cat

Anar al contingut