"El documental" estrena "Viure un rèquiem"

Demà, a les 23.15, l'espai del 33 "El documental" estrena "Viure un rèquiem", de Cesc Mulet, protagonitzat pels membres de la Fundació Studium Aureum, una agrupació vocal i de músics que, després de 30 anys, segueix més viva que mai organitzant una temporada anual de concerts.

El documental mostra la vitalitat de la Fundació a través dels testimonis de solistes, cor, orquestra, col·laboradors i públic entorn del muntatge i la interpretació d'un dels concerts més coneguts i exitosos de tots els temps: el "Rèquiem en Re m KV 626" de W.A. Mozart, que es va interpretar a l'auditori del Conservatori de Palma de Mallorca l'octubre del 2013.

El director de l'agrupació, Carles Ponseti, va crear el 1982 Studium com a cor de cambra. Des de llavors, Studium ha interpretat en concert més de 500 obres, moltes d'elles estrenes a Mallorca. El 1999 va fundar una altra agrupació, Studium Aureum, de caràcter vocal i instrumental, per representar música antiga. Deu anys més tard, el 2009, neix la Fundació Studium Aureum, també per iniciativa de Carles Ponseti, amb el principal objectiu de realitzar concerts i activitats musicals amb el cor de cambra Studium i Studium Aureum.

A "Viure un rèquiem",  se segueix com els intèrprets del "Rèquiem en Re m KV 626" de W.A. Mozart viuen aquesta obra, que qualifiquen d'"espectacular", "meravellosa", "insuperable", "eterna", "sublim", "indescriptible", "una joia de sa música", "una obra mestra", "la peça més inspirada que s'ha compost en la història de la música"... La senten amb una intensitat que els emociona, s'endinsa en l'ànima i els captiva per sempre. Al documental hi ha diversos moments en què això es transmet a l'espectador, quan Cesc Mulet mostra els rostres dels intèrprets en sentir el rèquiem. Llavors, la màgia i la passió envaeixen els seus rostres amb cada nota. Ja al principi del documental, es reivindica que cal un silenci profund i absolut per poder escoltar la música i gaudir-ne.

Els intèrprets també donen pinzellades dels seus inicis amb la música, les seves preferències musicals, i alguns apunten que per a la gent jove la música clàssica és quelcom "antic", "passat de moda" i els resulta difícil d'arribar-hi, mentre que ells no ho viuen pas d'aquesta manera: "Un gran geni com Mozart sempre és viu, sempre és actual, passa amb la música, passa amb la pintura, amb tot tipus d'art, no? Quan hi ha el segell d'un gran mestre i se crea una obra especial és eterna."

"Viure un rèquiem" convida tothom a apassionar-se amb aquesta obra de Mozart. La veneració que desperta és tal que fins i tot, rient, un dels testimonis afirma: "Si un dia jo me morís, que me moriré, i me toquessin, això estic segur que tornaria, per sentir-ho."

Fitxa tècnica

Direcció i guió: Cesc Mulet

Imatge: Jaume Caldentey

Muntatge: Roberto Rodríguez

Producció: Núria Cano i Bàrbara Ferrer

Gravació concert i postproducció de so: Sonoteque

Una producció de La Perifèrica Produccions i Fundació Studium Aureum. 2015.

Cesc Mulet, director

(Inca, Mallorca- 1957) Abans de la creació de La Perifèrica Produccions (Palma, 1997) dins el camp del cinema.

Productor associat a "El sueño de Ibiza" (2001) d'Igor Fioravanti i productor executiu a "Yo" de Rafa Cortés. Premi Revelació Fipresci Canes-2007.

Paral·lelament, ha produït i dirigit sèries documentals per a La2 de TVE, el 33 de Televisió de Catalunya, IB3 Televisió de les Illes Balears, entre les quals destaca el guió i la direcció d'"Els rastres fosforescents dels caragols" (2009), sobre la vida i obra de Joan Miró, documental seleccionat al 30 Festival International du Film sur l'Art (FIFA) de Mont-real 2012, al I Festival de Cine y Patrimonio de Murcia 2009 i al New York International Independent Film and Video Festival 2010.

Director dels documentals "Toni Catany, el temps i les coses" (2015), "Fra Juníper, l'home que caminava" (2013); "La ciutat esvaïda" (2012)  "D'una illa hom no en pot fugir" (2011); "Hotel Formentor" (2010), "m. el metre, la mida del món" (2009), "Phantasticus. El cant de Ramon" (2008) i "Viatge de paraules" (2002).

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut