Londres

El Regne Unit suprimirà mig milió de llocs de treball públics en cinc anys

Les retallades pressupostàries decidides pel govern britànic comportaran suprimir 490.000 llocs de treball públics entre ara i el 2015. L'amortització d'una gran part d'aquests llocs de treball es farà aprofitant jubilacions i altres baixes naturals, segons ha anunciat al Parlament el ministre de Finances, George Osborne. En una declaració a la Cambra dels Comuns, el ministre ha assegurat que les mesures són "inevitables", tot i que el govern de coalició entre conservadors i liberaldemòcrates ha aconseguit en aquests pocs mesos treure el país de la "zona de perill" per situar-lo en el camí de la "responsabilitat".

Actualitzat
El ministre britànic de Finances, George Osborne, ha presentat al Parlament el programa de retallades pressupostàries més important del Regne Unit en moltes dècades, amb l'objectiu de reduir el dèficit i posar l'economia en el camí de la recuperació i l'estabilitat. Osborne ha dit que "avui és el dia en què el Regne Unit surt de l'abisme, quan enfrontem els comptes d'una dècada de deute".

El ministre de Finances ha confirmat l'objectiu anunciat al juny de reduir la despesa pública, fixat en gairebé 83.000 milions de lliures (uns 95.000 milions d'euros) des d'ara fins al 2015. Aquestes dràstiques retallades pressupostàries, combinades amb 30.000 milions de lliures provinents de l'augment d'alguns impostos, haurien de permetre eliminar gairebé totalment el dèficit públic del Regne Unit, reduint-lo del 10,1% aquest any, a l'1,1% del PIB el 2015.

La Revisió Completa de Despeses (CSR, segons les sigles en anglès), com s'anomena el programa, preveu nombroses retallades en totes les àrees de l'executiu, a excepció del Ministeri de Sanitat i el de Cooperació Internacional. El govern ja va avançar ahir la reducció de les despeses en matèria de Defensa, una de les àrees més castigades per les mesures d'austeritat, mentre que avui Osborne ha presentat els detalls del pressupost corresponents a la resta dels departaments. Hi haurà retallades d'entre el 25% i el 40% en els ministeris, de manera que el total de llocs de treball afectats seran 490.000, entre els quals milers de llocs d'agents de policia. També s'augmentaran les tarifes dels trens i se suprimiran determinats subsidis ferroviaris. Osborne ja havia anunciat que el govern deixarà de pagar el subsidi infantil a les famílies amb els salaris més alts, una mesura que ha causat una gran controvèrsia perquè era una aportació universal que no distingia el nivell de recursos de les famílies.

El programa d'austeritat, anticipat pel govern britànic tan bon punt va guanyar les eleccions generals al maig passat, va quedar enllestit aquest cap de setmana en una reunió que va celebrar el primer ministre britànic, David Cameron, amb Osborne, el viceprimer ministre, Nick Clegg, i el responsable del Tresor, Danny Alexander. Aquesta reunió va tenir lloc a Chequers, residència de cap de setmana del primer ministre que està als afores de Londres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut