Madrid

Multen UDC amb 270.000 euros per un donatiu anònim il·legal del 2006

El Tribunal de Comptes ha imposat una multa de més de 271.000 euros a Unió Democràtica de Catalunya (UDC) per un donatiu anònim il·legal que el partit va rebre l'any 2006. Unió va justificar que els 196.000 euros que va rebre procedien de quatre donacions diferents que havien aconseguit els responsables de les organitzacions intercomarcals, però el tribunal considera que "no s'ha acreditat suficientment" el fraccionament de l'import. El donatiu triplica el límit de la llei orgànica de finançament dels partits polítics, situat en 60.101 euros. Les dades es recullen a l'informe que l'organisme ha enviat al Congrés i que ara ha de rebre la ratificació de les Corts.

Actualitzat
El del 2006 va ser l'últim exercici sencer en què els partits van poder rebre donatius anònims. El maig del 2007, el Congrés va aprovar una reforma de la llei de finançament dels partits que els va prohibir. Dels 10,6 milions que les diverses formacions van rebre el 2006, 9,1 van ser d'origen anònim.

El Tribunal de Comptes també ha multat el PCE i Ciutadans per no aportar tota la documentació necessària en relació amb uns altres donatius, de quantitat molt inferior. En el cas dels comunistes, el donatiu, a càrrec d'una persona jurídica, va ser de 9.000 euros, mentre que el de Ciutadans es va quedar en 383 euros. En tots dos casos, l'import de la sanció duplica el del donatiu.

A banda, el tribunal ha denunciat que diversos partits no han presentat l'inventari anual actualitzat i valorat dels béns que tenen. Entre aquests hi ha Ciutadans, Unió Mallorquina i el PSM-Entesa Nacionalista de Mallorca.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut