Madrid

Un Solbes inamovible amenaça d'imposar el seu model si no s'arriba a un acord

Inamovible. Així és com s'ha mostrat el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, al Congrés dels Diputats, en la seva compareixença per donar explicacions sobre la reforma del model de finançament autonòmic. El ministre ha defensat el model proposat i ha assegurat que "l'absència d'un acord" no es pot considerar un "incompliment" de l'Estatut, perquè va oferir una proposta. Però no només això. Solbes ha advertit els partits catalans que si no accepten un acord, imposarà, per llei, els seus criteris. L'actitud del ministre ha desencadenat una pluja de crítiques dels partits catalans, que han exigit més flexibilitat al govern espanyol.

Actualitzat

La compareixença al Congrés dels Diputats del ministre d'Economia, Pedro Solbes, per defensar el paper del govern espanyol en la reforma del model de finançament autonòmic s'ha tancat sense cap novetat. Solbes ha defensat l'esborrany rebutjat per la Generalitat com "un bon punt de partida" que "no contradiu l'Estatut". El vicepresident, a més, ha sostingut que si no hi ha un acord no és per culpa del govern espanyol.

"No només s'han complert i es compliran els terminis -ha assegurat el vicepresident-, sinó que el govern espanyol considera que també es compleixen els principis de l'Estatut de Catalunya." En prop de mitja hora, Solbes ha esgrimit que la proposta de finançament per a l'Estatut de Catalunya té en compte la població, l'envelliment i els desequilibris territorials, així com la qüestió de la insularitat.

A més, el ministre s'ha referit a la clàusula de l'"statu quo" per aconseguir el consens i ha indicat que s'arribaria a augmentar la cessió del 50% dels impostos i es mantindria la cessió total dels ja cedits.També ha precisat que el text estatutari indica que no s'alterarà la posició de Catalunya en l'ordenació de les comunitats per renda per càpita, però no ha dit res de la qüestió del rànquing de recepció de recursos.

I ha conclòs que l'executiu seguirà treballant per arribar a un acord que permeti que la reforma del model entri en vigor l'any que ve i que es compleixi una aplicació gradual que en permeti la plena vigència en el 2011. El misnitre confia en l'acord, però, si finalment no hi ha entesa, ha amenaçat que, si cal, l'Estat tirarà pel dret, és a dir, imposarà, per llei, la reforma. Pel que fa als terminis, el ministre d'Economia diu que el nou model estarà vigent l'any que ve i plenament en funcionament l'any 2011.

Decepció i perplexitat

Convergència, Esquerra i Iniciativa s'han mostrat decebuts per les paraules de Solbes i han exigit un canvi d'actitud i més flexibilitat. De fet, els partits catalans, menys el PSC, que no ha participat en el debat, han coincidit a acusar el govern del PSOE d'incomplir el que estableix l'Estatut.

En nom de CiU, Josep Lluís Sánchez-Llibre ha dit a Solbes que el govern espanyol "no ha fet els deures" i ha exigit que es tracti Catalunya com es mereix, ja que segons ha assegurat "ens estan maltractant". Sánchez-Llibre ha afirmat davant Solbes que s'estan incomplint "reiteradament" les lleis. En aquest sentit, ha demanat que "es vagi amb compte amb Catalunya".

Des d'ERC, Joan Ridao ha advertit a Solbes que no s'acceptarà una versió corregida del "cafè per a tots" i que existeix "un consens bàsic "a Catalunya per acabar amb "el dèficit històric sagnant del dèficit fiscal". El secretari general d'ERC ha reiterat "estem decebuts però no resignats" i que "jugarem la pròrroga i els penals si fa falta".

Això, després que des d'Iniciativa, el partit que ha provocat la compareixença del ministre, Joan Herrera ha assegurat que la posició del govern espanyol només provocarà l'enfrontament entre els territoris de l'Estat. Herrera ha recordat que la reforma de l'Estatut és "una exigència" i "un mandat legal i polític", que si no es fa bé desembocarà en un panorama de col·lapse a Catalunya que serà equiparable al que es produirà a la resta d'Espanya.

Montoro defensa el model del PP

El portaveu del PP en matèria econòmica, Cristóbal Montoro, ha lamentat que hagi estat Solbes i no Zapatero qui ha donat finalment la cara. Montoro ha advertit a Solbes que hauria d'haver tingut en compte des d'un principi que tenir content tothom "és molt difícil" i a vegades "no és possible". Montoro ha defensat que en lloc del model que s'està negociant caldria recordar "un model que sí que van aprovar totes les comunitats", el del PP.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut