Bilbao

El PNB es mostra disposat a negociar amb Zapatero però Ibarretxe reclama el dret a decidir

El dia de la pàtria basca arriba enguany just després de les eleccions generals. La política marca l'Aberri Eguna amb les formacions nacionalistes d'Euskadi dividides. El PNB i els seus dos socis de govern no s'entenen. Per una banda, el president del PNB, Iñigo Urkullu, ha ofert allargar la mà al PSOE per reprendre i renovar el pacte de l'Estatut de Gernika, sempre que es respecti el dret a decidir del poble basc. Per l'altra, Eusko Alkartasuna i Ezker Batua temen que el nou text estatutari vagi en detriment de l'autonomia. A més, opinen que pot posar en perill el polèmic "pla Ibarretxe" i la famosa consulta popular d'autodeterminació, prevista per al 25 d'octubre que ve. El lehendakari, mentrestant, s'ha compromès a mirar d'aconseguir aquest any una formulació del dret a decidir.

Actualitzat

Els partits nacionalistes bascos celebren l'Aberri Eguna, el dia de la pàtria basca, enmig de la reflexió sobre els resultats electorals del 9 de març, el nou pacte per reconèixer el dret a decidir a Euskadi i la necessitat d'una entesa amb els socialistes.

Com ja va anunciar el president de l'Euskadi Buru Batzar, Iñigo Urkullu, el PNB ha materialitzat la seva proposta de mà estesa amb el PSOE per acordar un nou pacte estatutari. En l'acte del partit a Bilbao, Urkullu ha dit que la seva formació està disposada a la negociació amb Zapatero si s'arriba a un acord singular per a Euskadi. Els nacionalistes firmarien l'acord encara que tinguin l'oposició de l'esquerra abertzale, i fins i tot dels seus socis de govern d'Eusko Alkartasuna.

"Si hi ha una oportunitat d'acord, si el PSOE i Zapatero entenen que aquest poble té dret a un acord singular i a fer un pas de gegant en l'autogovern, nosaltres hi serem", ha dit el president dels nacionalistes bascos, per afegir que "si proposa un pacte de rebaixes, nosaltres no hi serem". Urkullu ha recordat que el PNB sempre ha buscat la construcció de la nació basca des de l'acord amb els presidents espanyols i que ho seguirà fent malgrat que des de l'esquerra abertzale els acusin de "vendre Euskadi".

Mentrestant, el lehendakari Juan José Ibarretxe ha dit que farà el possible perquè aquest sigui l'any del desbloqueig polític a Euskadi. Ibarretxe ha dit que el reconeixement "real i objectiu" del poble basc com a subjecte polític i l'exercici del seu dret a decidir és l'"objectiu polític" a aconseguir i que és "el moment de fer un salt qualitatiu com a poble".

Tensions al govern basc

La proposta llançada pel PNB, recollida en un document de cinc fulls on proposa "reprendre i renovar" el pacte de l'Estatut de Gernika, ha provocat un important malestar en els seus socis de govern, Eusko Alkartasuna i Ezker Batua. Totes dues formacions creuen que el pacte estatutari és un diàleg entre els governs espanyol i basc i no pas un intercanvi de cromos entre PNB i PSOE.

El PNB fa l'acte central de l'Aberri Eguna a Bilbao i Eusko Alkartasuna a Gernika. Finalment, l'anomenat Fòrum de Debat Nacional, integrat per associacions sindicals, socials i polítiques, té prevista una marxa entre Irun i Hendaia a la qual s'han sumat Aralar i simpatitzants de la il·legalitzada Batasuna.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut