Torbonada a Lleida. Foto: Albert Peruga.
Torbonada a Lleida. Foto: Albert Peruga.

Torbonades i esclafits

Actualitzat

Dues tempestes violentes han passat pel Segrià aquesta passada nit amb cops de vent superiors als 70 km/h i amb dany a edificacions i en correus de fruita dolça. Aquestes destrosses es deuen a un esclafit o a una torbonada?

Els fenòmens són diferents, tot i que tenen en comú la variable, el vent. Els núvols de tempesta generen al seu davant corrents d'aire que fa predir en pocs minuts l'arribada de la pluja intensa, de vegades amb gota grossa o calamarsa. Quan la caiguda de l'aire des del núvol crea un front de vent intens que dura minuts i ocupa una extensió gran, de kilòmetres quadrats, aquest fenomen és la torbonada.

En canvi, l'esclafit és més violent i es pot trobar dins de la torbonada. La diferència és que és de dimensions més reduïdes, de pocs centenars de metres, dura uns segons i l'impacte de l'aire a terra és més fort i singular. L'aire que cau dels núvols s'estén des d'un punt a totes direccions amb violència, només és s'identifica a partir de les destrosses.

Matinada del dia 5 de setembre al Segrià

Dues tempestes independents van creuar el Segrià durant la primera meitat de la matinada del 5 de setembre amb torbonada. Un cop s'estudiï i es vegi, sobre el terreny, la forma i les dimensions de l'impacte es podrà determinar que dins la torbonada hi va haver esclafit.

La primera tempesta va creuar el nord de la comarca a primera hora de la matinada amb ventades que van arribar als 86 km/h a Lleida i als 59 km/h als Alamús, amb pluges intenses. En el cas dels Alamús, van caure 27 mm en només mitja hora. La segona tempesta va arribar des de la Franja i va creuar en centre de la comarca pel sud de Lleida. En aquest cas, Torres de Segre va registrar un cop de 76 km/h i va descarregar en poca estona 21 mm. Mireu les imatges de Lleida cedides per Ignasi Mor.

Esclafit o tornado?

Anar al contingut