Minsk

Kíev i prorussos acorden un alto el foc a l'est d'Ucraïna

Representants del govern ucraïnès i dels separatistes firmen una treva que ha entrat en vigor a les cinc de la tarda, hora catalana

RedaccióActualitzat

Alto el foc a l'est d'Ucraïna entre els separatistes prorussos i el govern ucraïnès. Kíev i els representants dels rebels han subscrit la treva a Minsk, a Bielorússia, durant una nova reunió del grup de contacte, format per Ucraïna, Rússia i l'OSCE (l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa). L'alto el foc, confirmat pel mateix president, Petró Poroixenko, i els observadors de l'OSCE, ha entrat en vigor a les cinc de la tarda. De moment, l'únic incident són tres explosions a la ciutat de Donestk, que segons un testimoni s'han sentit minuts després de començar la treva. 

La cap de la delegació de l'OSCE, la diplomàtica suïssa Heidi Tagliavini, ha anunciat la decisió a un grup de periodistes: "Acabem de firmar un protocol de 12 punts. El més important es refereix a un alto el foc immediat". Poroixenko també ha confirmat al seu compte de Twitter que Minsk ha firmat el protocol preliminar per a l'acord sobre el cessament de les hostilitats.

Però més enllà del cessament d'hostilitats, sembla difícil que les negociacions avancin gaire ja que el portaveu dels rebels de la regió de Lugansk, Igor Plotnistski, ha explicat que els separatistes no pensen renunciar, de cap manera, la renúncia a la independència dels prorussos".

Encara no se'n saben gaires detalls, però algunes fonts apunten que l'acord inclou un intercanvi de presoners, un dels punts més conflictius, i que l'alto el foc el supervisin observadors internacionals.

Des de Newport, al País de Gal·les, on se celebra la cimera de l'OTAN, el secretari general, Anders Fogh Rasmussen, ha donat la benvinguda a l'acord i ha confiat que "s'apliqui amb bona fe". El president dels Estats Units, Barack Obama, s'ha mostrat "esperançat", però també escèptic per les experiències passades".

Per la seva banda, Moscou també ha considerat l'anunci una bona notícia i ha afegit que espera que s'apliqui.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut