Barcelona

Els alcaldes investigats al·leguen desconeixement i diuen que se senten enganyats per la Federació de Municipis

Els alcaldes d'ERC i de CiU i el popular de Castelldefels retornaran els diners a la federació. Tots els implicats al·leguen desconeixement.

RedaccióActualitzat

Alguns dels alcaldes esquitxats en l'informe dels Mossos d'Esquadra per possibles sobresous cobrats a través de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), en concepte de dietes i desplaçaments, han explicat a "Els matins" de TV3 i Catalunya Ràdio que no eren conscients que feien res d'il·legal i que creien que van cobrar els diners per les responsabilitats que exercien dins del comitè executiu de la federació entre el 2011 i el 2012; és a dir, un sou. La Federació de Municipis, però, els pagava una quantitat fixa pressupostada prèviament en concepte de dietes i reunions, amb independència que aquestes reunions s'acabessin fent.

Els alcaldes, que han criticat haver-se assabentat de l'entramat pels mitjans, se senten enganyats per l'entitat municipalista ja que a efectes reals els pagava dietes que ells no sabien. Els d'ERC i de CiU, a més, han decidit tornar els diners a la Federació de Municipis fins que s'aclareixi l'afer. També el popular Manuel Reyes, de Castelldefels.

L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, d'ERC, ha admès haver cobrat uns 7.500 euros en 14 mesos que ara retornarà a l'espera que s'aclareixi si es va cometre alguna il·legalitat. Segons ha explicat, quan va entrar a formar part del comitè executiu de la federació, el 2011, Rodríguez va passar a cobrar 590 euros cada mes per assistir a les reunions de l'ens municipal com a recompensa per la feina feta i no es va qüestionar el sistema de retribucions de l'entitat.

L'alcalde de Mataró, Joan Mora, de CiU, ha afegit que creien que no hi havia cap irregularitat i tenien "plena confiança" en les quantitats percebudes -va cobrar més de 9.000 euros durant aquests mesos- perquè cada any rebien el certificat de rendiment de treball per declarar-les a Hisenda. Mora ha admès que ha decidit retornar els diners perquè "em cremen a la butxaca" després de conèixer que un informe del febrer assegurava que aquestes quantitats eren bestretes de despeses potencials i ha criticat que encara no els haguessin reclamat.

Per l'alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi Sanjosé, d'ICV, "un error comptable ha derivat en persecució política". Sanjosé creu que si només s'hagués cobrat quan anaven a les reunions, i no a l'agost, per exemple, "no hi hagués hagut cap problema" perquè s'hauria cobrat per la feina feta. Tot i això, ha assegurat que va cobrar 265 euros al mes "pensant que estava bé". L'alcalde també ha explicat que les dietes eren diferents segons les responsabilitats de l'executiva.

De fet, un dels afectats, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, del PSC, ha explicat que ell mai va voler cobrar aquests diners, però que apareix igualment a les llistes perquè se li havia pressupostat una quantitat. El mateix ha explicat l'alcalde de Tremp, Víctor Orrit, també del PSC, que també va renunciar a rebre els diners.

L'exalcaldessa de Ripoll, la republicana Teresa Jordà, ha dit que se sentia "absolutament indignada i emprenyada", però ha assegurat que se sent "tranquil·la" perquè "tots els companys sabem que no hem fet res de dolent, al contrari".

L'exalcalde de Molins de Rei, d'Iniciativa, Ivan Arcas, per la seva banda, ha dit que no pensa tornar els diners perquè si ho fa "el que faria seria reconèixer una situació que m'ha deixat absolutament sorprès i sóc el primer a no entendre res del que està passant". L'alcalde de Pontons, Lluís Caldentey, del PP, no té clar si els retornarà. Caldentey ha denunciat que el problema era que a efectes reals la federació els pagava dietes però ells no ho sabien. Per això diu que està tranquil, perquè, fins i tot, com ja havia admès l'alcalde de mataró, ho declarava a Hisenda.

 Aquests alcaldes formen part de la llista de 44 que ahir va denunciar la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que és acusació popular en aquesta peça separada del cas Mercuri.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut