Manifestació contra les retallades a Lisboa.
Manifestació contra les retallades a Lisboa.
Lisboa

Portugal anuncia una sortida del seu rescat sense ajudes, després de tres anys d'ajustos

El primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho, ha anunciat una sortida sense ajudes del rescat del seu país pel dia 17

RedaccióActualitzat

El primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho, ha anunciat una sortida sense ajudes del rescat del seu país pel dia 17, després de tres anys de durs ajustos.

El primer ministre, rodejat de tot el seu govern, ha declarat que aquesta era "una elecció correcta escollida en un moment correcte". Ha afegit que el 17 serà un dia d'homenatge per a tots els portuguesos i marcarà "la reconquesta" de l'economia del país. També ha dit que ara compten amb la confiança dels inversors i que els interessos del deute estan a nivells molt baixos.

La decisió de Lisboa és similar a la que va adoptar Dublín al desembre del 2013, quan va anunciar el tancament del seu programa de rescat sense sol·licitar una línia de crèdit preventiu per fer front a imprevistos.

La modalitat de rescat es coneix poc després que el govern portuguès anunciés l'aprovació de la 12a i última avaluació dels tècnics de la troica --formada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional-- als plans d'ajust i reformes posats en marxa al país.

Aquest aprovat final permet l'abonament de l'últim tram d'ajuda a Portugal, per valor de 2.600 milions d'euros, amb els qual es completaran els 78.000 milions prestats al país, en diversos pagaments, des de maig del 2011.

Anar al contingut