Barcelona

Rubalcaba revela que ha parlat "molt i a fons" amb Rajoy sobre Catalunya

El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha reunit durant prop de dues hores amb el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i del PSC, Pere Navarro, que li han explicat la seva proposta federalista per a Espanya. Segons Rubalcaba, ha estat una conversa "cordial i profunda". També ha assegurat que hi ha dues possibilitats: votar "per trencar" o votar "un projecte", és a dir, una reforma constitucional, i ha dit que ells aposten per la segona. D'aquesta manera, espera que Mas s'oblidi de la consulta.

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha reunit durant dues hores amb el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i del PSC, Pere Navarro, que li han explicat la seva proposta federalista per a Espanya. Ha estat una conversa "cordial i profunda", segons ha assegurat el líder dels socialistes espanyols en una compareixença davant dels mitjans juntament amb Navarro. Rubalcaba s'ha mostrat content de la voluntat de diàleg que ha mostrat Mas, i en els mateixos termes s'ha expressat Navarro, que ha assegurat que la reunió en si "ja és molt bona notícia".

Rubalcaba ha sortit de la reunió amb ganes de transmetre que el PSOE no amaga el cap sota l'ala. En aquest sentit, el líder dels socialistes ha revelat que ha parlat diverses vegades amb el president espanyol, Mariano Rajoy, sobre Catalunya, i que hi ha voluntat conjunta de buscar solucions per a una situació que ha reconegut que és "difícil". L'última conversa entre tots ha estat fa poc i ha servit per parlar "molt i a fons" sobre la qüestió, segons ha explicat.

Per Rubalcaba, el procés sobiranista català és "una qüestió d'estat" que va més enllà de les relacions del PSOE amb el govern espanyol. Per això ha afegit que, després de la trobada amb el president català, informarà el president espanyol "de com he vist Mas".

Votar, però votar una reforma constitucional

Els secretari general del PSOE, que ha admès que no ha arribat amb Mas a acords concrets, ha assegurat que hi ha dues possibilitats: votar "per trencar" o votar "un projecte", i que el PSOE aposta per aquesta segona, que passa per reformar la Constitució a fons i "oferir aquest projecte comú, pactat" als ciutadans catalans i espanyols". D'aquesta manera, espera que Mas s'oblidi de la consulta.

Rubalcaba ha dit que no vol "de cap manera la ruptura". "Jo vull que els catalans votin, i tant", ha afirmat Rubalcaba, però "vull que votin un projecte conjunt", ha afegit. El líder dels socialistes espanyols ha parlat d'"establir noves normes de convivència entre Catalunya i Espanya" i votar-les, però en cap cas anar a les urnes sense haver buscat solucions.

Segona trobada amb Mas en un any

Els dirigents socialistes han arribat a la Generalitat amb una "declaració de Granada" sota el braç. És el document que preveu una reforma constitucional cap a un nou model federal. No és la primera trobada entre els tres líders. Ja n'hi va haver una altra, en aquest cas secreta, el passat mes d'abril a Madrid. Mas va dir, llavors, que amb Rubalcaba s'havia trobat "amb un paret" en la qüestió del dret a decidir.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut