Foto difosa a Twitter dels assaltants, armats, a l'interior del centre comercial.
Foto difosa a Twitter dels assaltants, armats, a l'interior del centre comercial.
Nairobi

El setge al centre comercial de Kènia assaltat per milicians islamistes acaba amb 72 morts

El govern kenià dóna per acabat el setge al centre comercial assaltat dissabte per milicians islamistes, després d'una altra jornada de trets i explosions a l'interior de l'edifici. Les forces policials haurien abatut cinc terroristes i n'haurien detingut onze més. En total, 72 víctimes mortals.

RedaccióActualitzat
El govern kenià dóna per acabat el setge al centre comercial assaltat dissabte per milicians islamistes, després d'una altra jornada de trets i explosions a l'interior de l'edifici. Les forces policials haurien abatut cinc terroristes i n'haurien detingut onze més.
 
Serien membres del grup islamista d'Al-Shabaab, que ha reivindicat l'atemptat, i que ha difós a Twitter una imatge en què es veuria per primer cop els assaltants, armats, a l'interior del centre comercial. El grup ha obert diferents comptes que han estat suspesos en identificar que pertanyien a un grup terrorista.
 
Una explosió aquest dimarts era el preludi del final de l'ocupació del centre comercial de Nairobi pel grup radical islamista Al- Shabab, agermanat amb Al-Qaeda. Les autoritats parlaven d'una operació de rastreig que finalment ha culminat amb tres dies de tensió i luctuós patiment.
 
El president de Kènia, Uhuru Nenyatta, anunciava la fi de l'assalt: "Cinc terroristes han estat abatuts amb armes de foc. Onze sospitosos han estat detinguts com a còmplices en l'atac. Els serveis d'intel·ligència sospiten que una dona britànica i dos o tres ciutadans nord-americans estan involucrats en l'atac."
 
Seixanta-un civils han mort i sis membres de les forces de seguretat han resultat abatuts durant el combat sostingut contra els islamistes. En total, 72 víctimes mortals. L'atac terrorista, assegurava el cap de l'estat kenià, comporta grans pèrdues econòmiques. Per un país, que basa els ingressos de divises en el turisme, aquesta atemptat terrorista costarà anys i panys a superar-se.
 
El segon capítol d'aquesta història es vivia aquest dimarts al matí als diferents dipòsits de cadàvers de la ciutat. Allà, els familiars, compungits, intentaven recuperar la serenitat que una acció indiscrminada els havia robat.

L'operació de les forces de seguretat va començar dilluns al migdia amb tres fortes explosions que van sacsejar l'edifici del Westgate, el centre comercial de luxe de la colònia estrangera de la capital keniana, d'on sortia una columna de fum negre. Les detonacions es van sentir cap a les 13.20, hora local, quan feia poca estona que un portaveu del grup de radicals islamistes havia amenaçat d'executar els ostatges si es feia ús de la força per alliberar-los, en un missatge difós per internet. 

Segons va informar l'ambaixador d'Espanya a Kènia, Javier Herrera, una dona de nacionalitat espanyola, Silvia Ojeda, i la seva filla van ser evacuades il·leses.

Israel ha cooperat amb les autoritats kenianes oferint assessorament en les estratègies de negociació i en la planificació de l'assalt, però les seves forces no estan implicades en l'operació per rescatar els ostatges, segons han afirmat fonts militars. 

Al-Shabaab, al darrere de l'atac

La milícia radical islàmica Al-Shabaab, vinculada a la xarxa terrorista Al-Qaeda, va advertir, al llarg de divendres, a través del seu compte de Twitter, que aquest assalt seria "una llarga odissea". En aquest sentit, va fer al·lusió als atacs terroristes del 2010 a la ciutat índia de Bombai, en què van morir 166 persones després de la presa d'ostatges en hotels de luxe, l'estació de tren i un centre cultural jueu. Al cap d'unes hores d'aquests tuits, la milícia radical islamista donava a entendre que estava al darrere de l'atac. "L'atac al Westgate és només una fracció molt petita del que els musulmans experimenten a Somàlia en mans dels invasors kenians", deia un tuit d'Al-Shabaab.
Anar al contingut