El Caire

El govern d'Egipte eleva la xifra de víctimes a més de 600 morts i prop de 4.000 ferits

Els Germans Musulmans han convocat una marxa de protesta al Caire, l'endemà de la jornada més sagnant de la història d'Egipte. Un nou desafiament a l'estat d'emergència i al toc de queda nocturn decretats per les autoritats per fer tornar el país a la calma. Tot i el toc de queda han mort cinc persones en diferents enfrontaments aquesta nit i tres policies en un atac contra una comissaria al Caire.

RedaccióActualitzat
Els Germans Musulmans han convocat una marxa de protesta al Caire, l'endemà de la jornada més sagnant de la historia d'Egipte. Un nou desafiament a l'estat d'emergència i al toc de queda nocturn decretats per les autoritats per fer tornar el país a la calma.

L'últim balanç oficial de víctimes del Ministeri de Sanitat xifra les víctimes en més de 600 morts i prop de 4.000 ferits, la majoria dels quals en el campament de la plaça de Rabaa al-Adawiya del Caire, destruït per les forces de seguretat. Entre els morts hi ha un reporter britànic i una periodista egípcia. El balanç, però, no inclou més de 250 cadàvers trobats en una mesquita, segons el canal àrab de televisió Al-Jazeera. Per contra, els Germans Musulmans eleven el nombre total de morts arreu d'Egipte fins a més de 4.500 persones.

Almenys tres policies han mort aquest matí en un atac a una comissaria al barri d'Heluan, al sud-est del Caire, suposadament perpetrat per membres dels Germans Musulmans. El ministre egipci de l'Interior ja va dir aquets dimarts que 43 oficials i agents de la policia van perdre la vida i més de 200 van resultar ferits en atacs i enfrontaments amb els partidaris de Mursi.

A les sis del matí, s'ha aixecat el toc de queda nocturn, que ha portat al país a una certa calma. Tot i això, i malgrat l'ampli desplegament de les forces de l'ordre, ja hi ha hagut incidents en diverses zones de matinada. A Al-Arish, la capital de la província del Nord del Sinaí, un policia i un soldat han mort pels trets que han rebut de desconeguts quan estaven davant d'una comissaria, mentre que a Wena, al sud, almenys dues persones han mort a trets durant els enfrontaments entre seguidors de Mursi i les forces de seguretat al voltant dels jutjats de la ciutat. A Al-Qalyubiya, al nord del Caire, almenys tres persones han mort i quinze més han quedat ferides entre islamistes i opositors al deposat president.

Les autoritats egípcies han tancat el pas fronterer de Rafah, que connecta Gaza amb Egipte. Es tracta de l'única frontera de Gaza que no dóna amb Israel, que posa grans reestriccions a la sortida de persones i béns de Gaza.

El primer ministre egipci, Hazem el Beblaui, ha condemnat les "accions criminals" contra diverses esglésies. El cap de l'executiu ha trucat al patriarca copte Teodor II per expressar-li la seva solidaridad i donar-li el condol pels actes de violència i l'incendi d'esglésies en diverses localitats del país. En qualsevol cas, ha advertit que el seu executiu afrontarà amb fermesa qualsevol intent d'agredir llocs de culte i els atacs a cristians.

El president interí, Adli Mansur, per la seva banda, ha encarregat a les forces armades que, amb l'ajut de la policia, adoptin les "mesures necessàries" davant la situació. Les autoritats han denunciat "actes intencionats de destrucció i atacs contra instal·lacions públiques i privades i la mort de ciutadans a mans de grups radicals".

Durant un mes, Egipte viurà sota l'estat d'excepció. Una situació en què se suspenen un gran nombre de drets personals, civils i polítics, com el de vaga, el de ser assistit per un advocat en cas de ser detingut o el de fer mítings polítics. Aquesta mesura, doncs, deixa les mans lliures als aparells de seguretat per escorcollar qualsevol habitatge o detenir qualsevol persona de manera indefinida sense que calgui notificar-ho a les autoritats judicials.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut