El president interí d'Egipte ha nomenat l'economista Hazem el-Beblawi nou primer ministre del país i el Premi Nobel de la Pau Mohamed el-B…
El president interí d'Egipte ha nomenat l'economista Hazem el-Beblawi nou primer ministre del país i el Premi Nobel de la Pau Mohamed el-Baradei com a vicepresident.
Egipte

Mansour nomena l'economista Hazem el-Beblawi primer ministre i El-Baradei vicepresident

El president interí d'Egipte, Adly Mansour, ha nomenat l'economista liberal Hazem el-Beblawi nou primer ministre del país i el Premi Nobel de la Pau Mohamed el-Baradei com a vicepresident encarregat de Relacions Exteriors.

Actualitzat
El president interí d'Egipte, Adly Mansour, ha encarregat a l'economista liberal Hazem al Beblaui la formació de govern com a nou primer ministre del país, i ha designat al Nobel de la Pau Mohamed el-Baradei com a vicepresident per a les Relacions Exteriors, segons l'agència oficial Mena.

El conseller de comunicació de la Presidència, Ahmed al Muslimani, ha assenyalat que el president interí "ha emès un decret per encarregar a Hazem al Beblaui que presideixi el govern" i ha afegit que "les consultes del nou cap de l'Executiu acaben de començar per elegir els ministres ".

En un altre decret, Mansour ha designat a el-Baradei com a vicepresident per a les Relacions Exteriors. El-Baradei havia estat el primer candidat per encapçalar el nou govern de transició, i la seva designació va arribar fins i tot a ser anunciada pels mitjans estatals, però, en l'últim moment, el rebuig del partit salafista, Al-Nur, va frenar el seu nomenament.

Beblaui
, de 76 anys, ja va ser viceprimer ministre i titular de Finances durant quatre mesos el 2011, a l'Executiu interí d'Essam Xaraf. Això no obstant, va anunciar la seva dimissió a l'octubre d'aquest any pel seu desacord amb l'actuació de l'Exèrcit en la massacre de manifestants coptes en enfrontaments amb els militars, davant la seu de la radiotelevisió estatal. Prestigiós defensor de la democràcia, Beblaui és un dels dirigents del Partit Socialdemòcrata.

Mansur ha procedit als nomenaments poc després que de decretar un calendari per a la nova transició egípcia: d'aquí a quatre mesos hi haurà un referèndum per a la nova Constitució, i dos mesos més tard, eleccions legislatives per escollir el Parlament i el primer ministre. El decret presidencial, emès gairebé a la mitjanit, conté 33 articles en què ell i el futur govern es reserven tots els poders legislatius.

Contràriament al que volia l'oposició, els comicis presidencials es faran un cop s'hagi constituït el nou Parlament. Un comitè d'experts designat per Mansur redactarà les esmenes a la carta magna, un text que després revisarà un altre comitè de 50 personalitats de la societat civil. El procés per a la redacció d'aquesta nova Constitució --l'actual està suspesa-- hauria de començar en un termini de quinze dies.


Els Emirats ofereix una ajuda financera a Egipte de 3.000 milions de dòlars 

Els Emirats Àrabs Unitshan ofert una ajuda financera a Egipte de 3.000 milions de dòlars, que inclou una donació de mil milions i un préstec sense interessos per valor de 2.000 milions. L'agència oficial dels Emirats Wam informa que aquesta ajuda ha estat anunciada durant la reunió que ha tingut lloc al Caire entre el president interí egipci, Adly Mansour, i el conseller de seguretat nacional dels Emirats, Huzaa Bin Zaid al-Nahyan.

Zaid arribat a Egipte en una visita de diverses hores al capdavant d'una delegació formada per diversos ministres dels Emirats, entre ells el titular d'Exteriors, Abdul · là Bin Zaid al-Nahyan.
Anar al contingut