Mokhtar Belmokhtar, àlies "el Borni"
Mokhtar Belmokhtar, àlies "el Borni"
Àlgeria

Mokhtar Belmokhtar, àlies "el Borni", autor del segrest a Algèria i també del de Vilalta, Pascual i Gámez, el 2009

L'anomenat "el Borni" és el responsable de l'atac a la planta de gas a Algèria, amb el segrest d'una quarantena d'estrangers. També del segrest dels cooperants catalans Albert Vilalta, Roque Pascual i Alícia Gámez, el 2009.

RedaccióActualitzat
Aquestes imatges són d'un videoaficionat, preses el juny passat a Gao, al nord de Mali, quan els grups afins a Al-Qaeda del Magreb Islàmic expulsen els rebels tuaregs de la ciutat.

Després que el juny passat grups afins a Al-Qaeda del Magreb Islàmic expulsessin els rebels tuaregs de la ciutat de Gao, al nord de Mali, les milícies jihadistes es van apoderar de tota la regió per instaurar-hi la xaria, la llei islàmica, en el sentit més estricte.

Un dels combatents que va liderar aquesta victòria va ser Mokhtar Belmokhtar, àlies "el Borni". És el responsable de l'atac a la planta de gas a Algèria, amb el segrest d'una quarantena d'estrangers. També del segrest dels cooperants catalans Albert Vilalta, Roque Pascual i Alícia Gámez, el 2009.

Belmokhtar va combatre a la guerra de l'Afganistan contra la Unió Soviètica i a la guerra civil d'Algèria. Va ser el primer líder jihadista que s'instal·lava amb una milícia al Sahel per instaurar el model salafista afganès. És respectat dins d'Al-Qaeda, però criticat pel fet de tenir més interès a obtenir benfici econòmic que a fer la jihad, la guerra santa.

El segrest d'ostatges i el tràfic de drogues, armes i tabac són les seves principals fonts d'ingressos. De fet, sovint es parla de Mokhtar Belmokhtar com a contrabandista i no pas com a terrorista. Sovint va per lliure i intervé en els conflictes quan li convé.

Tot i que ell i els seus fidels combatents actuen al marge de la resta de milícies jihadistes, la majoria de les seves operacions acaben beneficiant Al-Qaeda del Magreb Islàmic, una de les raons per les quals a Belmokhtar se'l coneix també amb el sobrenom de l'"Emir del Sahel".
Anar al contingut