Barcelona

El govern deixarà en mans de la justícia la polèmica per la privatització d'Aigües Ter Llobregat

El portaveu Francesc Homs anuncia que recorreran al Contenciós Administratiu davant de la "contradicció en termes jurídics" entre els funcionaris que van dirigir el concurs i la mesa que el controla. Homs nega que hi hagi inseguretat jurídica i assegura que el procés s'ha basat en criteris tècnics. Acciona avisa que, si queda fora del concurs, reclamarà els gairebé 300 milions d'euros que va avançar com a primer pagament.

RedaccióActualitzat
La Generalitat recorrerà a la justícia perquè dirimeixi sobre la privatització d'Aigües Ter Llobregat, després que Acciona hi ha vist amenaçada la seva participació perquè l'empresa Agbar, que també pugna per la gestió, ha impugnat l'adjudicació. El portaveu del govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha afirmat que en aquest cas hi ha "una contradicció en termes jurídics" i que, per això, el govern presentarà un recurs contenciós administratiu perquè es resolgui per aquesta privatització per 50 anys, les més gran posada en marxa per la Generalitat.

El més insòlit del cas és que el govern recorrerà contra una decisió d'un òrgan adscrit a la mateixa Generalitat, l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC), que depèn de Presidència. Homs ha desmentit que la Generalitat hagi errat en el procés. "No ho diu la mateixa Generalitat, sinó un òrgan vinculat a la Generalitat, que ha fet la seva feina i l'ha fet ben feta. Hi ha una divergència de criteri entre els funcionaris i els mecanismes de control de com s'ha d'avaluar aquest procés. Això s'ha posar en coneixement de l'administració de la justícia, que haurà de dirimir cap a un sentit o cap a l'altre", ha al·legat.

Després que l'OARC ha revocat l'adjudicació de l'empresa pública a Acciona per incompliment d'una clàusula, Homs ha defensat el procés mitjançant el qual s'ha dut a terme la privatització, i que es va basar en "criteris tècnics". Mentre no es resolgui la situació, Acciona continuarà gestionant el servei.

"La visió tant des del Departament d'Economia com del de Territori i Sostenibilitat és que les coses es van fer bé. Tenim confiança en els funcionaris i la manera com treballen", ha argumentat. Segons el conseller, l'única decisió política en aquest cas ha estat la de vendre's ATLL en el context de "no arribar a final de mes i no voler fer més retallades".

El conseller ha negat que aquesta situació provoqui inseguretat jurídica i ha indicat que, en tot cas, el que hi ha és més "transparència". També s'ha mostrat convençut que els consellers implicats donaran les explicacions que calgui al Parlament.

Recuperar els diners

Acciona ha avisat la Generalitat que exigirà la devolució dels 298,65 milions d'euros que va pagar el 27 de desembre com a primer pagament del cànon concessional si s'anul·la el concurs de l'empresa pública Aigües Ter Llobregat

"Si la situació creada desemboqués en l'anul·lació i resolució del contracte vigent, el consorci adjudicatari tindria dret a la devolució immediata per part de la Generalitat de 298,65 milions d'euros com a part del cànon concessional del contracte i a la reparació dels danys i perjudicis que s'haguessin causat", ha advertit Acciona.

La reacció d'Acciona arriba després que l'OARCC hagi estimat parcialment el recurs especial en matèria de contractació interposat per Agbar contra la decisió de la Generalitat d'adjudicar el contracte al consorci liderat per Acciona Agua, amb el 39%.

Al consorci també hi participen altres accionistes com el banc d'inversions brasiler BTG Pactual (39%) i societats minoritàries que representen inversors privats.

Acciona ha explicat que els serveis jurídics del consorci estan preparant les accions que procedeixin en dret per defensar els seus legítims interessos i ha subratllat que, en tot cas, el contracte subscrit segueix sent un contracte "jurídicament vàlid i vigent a la data", per la qual cosa el consorci ja gestiona des de l'1 de gener la Xarxa Ter Llobregat.

La reacció política

PSC, PP, ICV-EUiA i C's han demanat aquest dijous que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, expliqui al Parlament el concurs públic per gestionar l'empresa pública Aigües Ter Llobregat, després que l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya hagi resolt que Acciona hauria de quedar exclosa d'aquest concurs malgrat que el contracte ja està en vigor.

Per la seva banda, ERC descarta demanar la compareixença perquè confia que la demanarà el mateix conseller.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut