Barcelona

Resposta massiva contra la reforma laboral i les retallades

Milers de persones han omplert el passeig de Gràcia de Barcelona per participar a la manifestació convocada pels sindicats majoritaris en la jornada de vaga general. Darrere del lema "S'ho volen carregar tot", unes 800.000 persones, segons els sindicats, han sortit als carrers de la capital catalana per expressar la seva oposició a la reforma laboral i les retallades. La Guàrdia Urbana ha reduït la xifra fins als 80.000 assistents. El sindicats afirmen que a tot Catalunya les protestes han sumat un milió de persones. La mobilització i els aldarulls paral·lels que hi ha hagut han obligat a tallar diversos carrers del centre de Barcelona. Molts comerços de la zona han abaixat la persiana per evitar problemes.

RedaccióActualitzat
Al carrer, la vaga general s'ha deixat sentir amb una seixantena de manifestacions a les principals ciutats i poblacions del país sota el lema "S'ho volen carregar tot". La més multitudinària s'ha fet a Barcelona, amb 800.000 persones, segons els sindicats. La Guàrdia Urbana ha reduït la xifra fins als 80.000 assistents.

Més enllà de les xifres, al passeig de Gràcia hi havia tanta gent que la capçalera es va quedar a mig camí. La multitud va impedir que la capçalera, on hi havia els sindicats UGT, Comissions Obreres i la USOC, no pogués completar el recorregut que havia d'acabar a la plaça de Catalunya.

A la marxa se'n van sumar d'altres d'espontànies de veïns dels barris de Barcelona i també de gent vinguda de ciutats de l'àrea metropolitana. Entre les pancartes de la manifestació es llegien frases com aquesta: "qui sembra misèria recull ràbia".

Negociació o més mobilitzacions

El secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Joan Carles Gallego, s'ha mostrat confiat que "el govern acabarà negociant tard o d'hora. Tots els governs ho han fet. El govern sap que tots els drets que hem aconseguit han estat fruit de lluites i aquesta vegada també. Aquesta vaga general demostra la gran voluntat de la ciutadania per lluitar pel respecte dels seus drets".

Menys conciliador ha estat el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, que ha advertit el govern que "si amb aquesta no en té prou, doncs que no pateixi, que tenim tot l'estiu i tota la tardor per continuar amb la lluita perquè ens ha de retornar allò que ens ha robat, que són els nostres drets i els serveis públics en el cas de Catalunya".

La manifestació de Barcelona també va comptar amb la participació dels principals grups de l'oposició. L'esquerra catalana va voler donar suport a la vaga i protestar, així, contra la reforma laboral. PSC, Iniciativa per Catalunya, Esquerra Republicana i Solidaritat van demanar als governs de Mariano Rajoy i d'Artur Mas que escoltin les protestes del carrer.

Greus aldarulls taquen les marxes pacífiques

La jornada de vaga, però, ha acabat enfosquida per greus aldarulls a la capital catalana. La marxa alternativa del sindicat CGT ha acabat amb una batalla campal.

La manifestació, amb el lema "Ni reformes ni retallades contra el pacte social", ha aplegat unes 5.000 persones, segons fonts dels Mossos d'Esquadra i de Protecció Civil. Al final de la marxa, un grup d'encaputxats sense relació amb els manifestants ha cremat contenidors i ha causat destrosses a comerços del centre de la capital catalana. Agents antidisturbis dels Mossos d'Esquadra han intervingut amb pilotes de goma, gasos lacrimògens i algunes càrregues per dispersar els manifestants. Aquesta zona ja havia estat escenari d'incidents també al matí.

Sindicats i govern espanyol no es posen d'acord

Segons el govern espanyol, a tot l'Estat hi va haver 800.000 assistents al conjunt de les manifestacions que es van fer durant la vaga general. Els sindicats, en canvi, diuen que aquesta xifra ja es va superar només amb la manifestació de Madrid. En el que sí que coincideixen és a assenyalar la mobilització de Madrid com la més multitudinària.

Pel govern espanyol, la gran protagonista va ser la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez. Al Congrés de Diputats, fins i tot va ser ovacionada pels seus companys de files. La ministra va assegurar que el govern està obert al diàleg, però que no tocarà el "nucli dur" de la reforma laboral.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut