Baix Pallars

Els Bombers ja controlen tres dels quatre incendis que cremen al Pirineu de Lleida

L'incendi de Gerri de la Sal, a la comarca del Pallars Sobirà, és l'únic que continua actiu al Pirineu de Lleida, després que els Bombers hagin declarat en fase de control el foc de Calbinyà i considerin controlats els de Viu de Llevata i Coll de Nargó. Un centenar de dotacions terrestres i tres mitjans aeris segueixen treballant en l'extinció d'aquests incendis, que en total han arrasat unes 800 hectàrees de vegetació.

RedaccióActualitzat
Els esforços dels Bombers se centren ara en el foc de Gerri de la Sal, que ha calcinat més de 380 hectàrees, 351 al municipi i 33 més a Soriguera. Mentrestant, el vent segueix bufant a la zona i la previsió és que les ràfegues de vent continuïn durant les pròximes hores. Aquesta situació, unida a la baixa humitat i les dificultats del terreny, amb forts pendents i problemes d'accés, està condicionant l'operatiu d'extinció.

D'altra banda, l'incendi de Viu de Llevata s'ha donat per controlat poc després de les sis de la tarda, després de cremar unes 246 hectàrees entre el Pont de Suert (206) i Tremp (40). La principal superfície cremada ha estat arbrat, però també han quedat afectats cultius, matolls, pastures i altres terrenys improductius. En aquest foc encara hi treballen 25 vehicles terrestres i dos d'aeris.

Un tercer incendi, el de Calbinyà, està en fase de control des de quarts de cinc, després de calcinar unes 121 hectàrees, totes elles pertanyents al municipi de Valls de Valira.

El foc de menor afectació ha estat el de Coll de Nargó, que està controlat, malgrat que els equips d'extinció segueixen remullant tot el perímetre i revisant els punts calents per evitar que les flames es revifin amb el vent. Es calcula que aquest foc ha cremat entre 10 i 20 hectàrees de vegetació.

Puig demana la col·laboració de tothom

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha definit la situació actual d'històrica i ha demanat la col·laboració de tothom per prevenir nous incendis davant l'elevat risc a tot Catalunya, especialment als dos extrems del país.

La causa més probable de tots aquests incendis és la combinació de la sequera, els forts vents, alguna crema de rostolls que potser ha revifat i les línies elèctriques. De totes maneres, s'haurà d'esperar a apagar els focs per poder investigar-ne les causes exactes.

El fort vent ha minvat una mica i s'espera que es mantingui així durant 24 hores abans de tornar-se a reforçar dissabte a la tarda. En total, ha calgut desallotjar una cinquantena de veïns, la majoria dels quals ja han tornat a casa, i uns 150 més van ser confinats a casa, però no hi ha cap ferit.

Altres focs a la zona

Un altre incendi al Pirineu lleidatà, ja controlat, és el de Montanissell, prop d'Organyà, també a l'Alt Urgell. Hi ha unes 10 hectàrees calcinades.

També s'està pendent d'un foc que crema a la Ribagorça aragonesa. El municipi més afectat és Castanesa, on el foc ha obligat a evacuar els veïns i ha cremat una església i alguna casa. A la matinada arribaven els reforços i ara hi treballen uns 300 efectius dels bombers i de la Unitat Militar d'Emergències.

En total s'han desallotjat un centenar de veïns de catorze pobles. Uns seixanta han passat la nit en un hotel de Vilaller, la resta ho han fet als municipis aragonesos de les Paüls i Castilló de Sos.

Amb tot, aquest divendres a la tarda l'incendi més problemàtic és el de Santa Cristina d'Aro, en el qual treballen una quarantena de dotacions i que ha obligat a desallotjar tres urbanitzacions de Llagostera i Tossa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut