Moscou

La policia britànica considera oficialment un assassinat la mort de Litvinenko

La policia britànica considera oficialment un assassinat la mort de l'exespia rus Aleksandr Litvinenko. Això després que els experts han trobat una elevada dosi de radiació produïda per la substància poloni 210. Scotland Yard ha subratllat que "encara no s'ha arribat a cap conclusió sobre el mètode empleat, el motiu o la identitat dels que poden ser responsables de la mort" de l'exagent secret. No obstant, els experts d'aquest cos han anunciat que han trobat petites restes de radioactivitat a l'ambaixada del Regne Unit a Moscou. Un alt funcionari de la delegació diplomàtica britànica ha informat que el nivell de la radioactivitat és menor al que representaria un risc per a la salut.

Actualitzat

En un comunicat, la policia ha indicat que els investigadors de l'anomenat "cas Litvinenko" han arribat a un punt en què "consideren apropiat tractar la mort com un assassinat", i així ho han anunciat de forma oficial. Pel que fa a les restes trobades a l'ambaixada, tot i que en un primer moment el Foreign Office havia assenyalat que les proves que es feien a l'ambaixada britànica eren només una mesura de precaució i que els experts no esperaven "trobar res", la troballa ha estat considerada de la màxima importància per a la investigació de la mort de l'expespia rus Aleksandr Litvinenko. 

A més, fonts de la investigació han informat que l'antic agent i actual empresari, Andrei Lugovoi, que es va reunir fins a quatre vegades amb Litvinenko a Londres a mitjans d'octubre i l'1 de novembre, va visitar la delegació diplomàtica britànica el passat 24 de novembre. També se sap que Lugovoi, que es troba actualment ingressat en un hospital de Moscou, es va entrevistar amb el ministre conseller de l'ambaixada britànica en la secció consular.

D'altra banda, els detectius britànics investiguen per què s'han trobat restes de l'isòtop poloni 210 en les accions en què lugovoi va volar a Londres i va tornar a Moscou, i també a les habitacions de l'hotel on es va allotjar.

Scotland Yard tenia intenció d'interrogar Lugovoi en qualitat de sospitós, però el seu advocat ha anunciat que l'interrogatori s'havia suspès sense explicar per què.

Fins ara, dues persones han donat positiu per poloni al Regne Unit, el professor italià Mario Scaramella, que també es va reunir amb Litvinenko el dia en què va emmalaltir, i un familiar adult de l'exespia, que la premsa ha identificat com la seva dona, Marina.

Anar al contingut