Barcelona

L'absència de Mas als actes per la Constitució, entre la crítica i l'elogi

La decisió del president de la Generalitat, Artur Mas, de no assistir aquest dimarts a Madrid a l'acte per commemorar la Constitució espanyola ha suscitat reaccions ben diferents dels partits catalans. Mentre que per ERC i Solidaritat l'actitud del president es correspon amb la visió de molts catalans, pel PPC i per C's és un menyspreu. El govern justifica l'absència del president pel trencament del pacte constitucional del 1978, després de la reforma de la Carta Magna acordada entre PSOE i PP.

RedaccióActualitzat
Per Esquerra Republicana, la posició de Mas de no acudir a la commemoració de l'aniversari del dia de la Constitució a Madrid representa la visió de "molts catalans" que se senten allunyats de la Carta Magna. Marta Rovira ha destacat que està deslegitimada, especialment després de veure com "era considerada intocable durant anys, però es va poder canviar sense problema en dos dies" i que "exclou molts ciutadans".

En la mateixa línia s'ha pronunciat Uriel Bertran, de Solidaritat, que ha celebrat que Mas hagi decidit no participar en els actes, però ha aprofitat per reclamar-li que sigui conseqüent i deixi de pactar amb el PP, els defensors "més viscerals i dogmàtics" de la Carta Magna. El que ha de fer Mas, ha dit, és treballar per derogar la Constitució a Catalunya, ja que "no està legitimada socialment", ha afegit.

En canvi, l'anunci del president català ha estat molt mal rebut pels populars catalans. El portaveu del grup parlamentari, Josep Enric Millo, assegura que el gest "no honora gens la persona" i acusa Mas de "menystenir" molts catalans. "Suposo que els independentistes estan molt contents, però hi ha molts catalans que no ho són i que ara no se senten representants", ha dit.

També Jordi Cañas, de Ciutadans, ha criticat que Mas es negui a acudir a l'aniversari d'una Constitució que, segons ha recordat, li ha permès ser president, un càrrec pel qual té un poder institucional "en nom de tots els catalans, i no només dels nacionalistes". Segons Cañas, l'absència als actes del 6 de desembre "s'ha convertit en una espècie de tradició entre els presidents del govern, amb Montilla com a honrosa excepció menys l'últim any".
Anar al contingut