Roma

El Senat italià ratifica el govern de Mario Monti amb l'única oposició de la Lliga Nord

El Senat italià ha ratificat el govern del primer ministre, Mario Monti, amb 281 vots a favor i l'única oposició de la Lliga Nord. L'executiu, de caire tecnòcrata, passarà aquest divendres la mateixa prova al Congrés, últim pas que li falta per tenir el reconeixement definitiu. Davant la cambra alta, Monti, que combina el càrrec de primer ministre i ministre d'Economia, ha desgranat les línies mestres del seu govern, que es basa en tres pilars: rigor, creixement i equitat. "Itàlia no serà creïble si no torna a créixer", ha assegurat Monti, que ha repetit les paraules de la cancellera Angela Merkel, i ha reconegut que Europa viu els moments més difícils des de la Segona Guerra Mundial.

Actualitzat
Monti ha explicat que es durà a terme una reforma del sistema de pensions i del mercat de treball; s'atacarà l'evasió fiscal i es reduirà de manera gradual el deute públic. Aquestes reformes s'han de dur a terme com més aviat millor, perquè, "com més tard s'escometin, més tard n'arribaran els beneficis". Monti ha matisat que no són "imposicions" europees, perquè "Europa som també nosaltres".

El primer ministre italià ha avançat que el seu executiu tindrà dues fases: primer, aprovar mesures d'emergència, i posteriorment es proposaran "iniciatives concretes per modernitzar les estructures econòmiques i socials per ampliar les oportunitats de les empreses i dels ciutadans".

Caldran sacrificis, ha assegurat, però es faran de manera equitativa. Hi estaran inclosos també els polítics, ja que serà "inevitable" la contenció dels costos parlamentaris.

En aquest sentit, el govern considera "una anomalia" el fet d'haver eliminat l'impost de béns immobles per a la primera casa. Monti ha assegurat que serà necessari "revisar el pes dels impostos sobre el patrimoni immobiliari".

Mario Monti ha remarcat la seva confiança en les institucions europees i la moneda única. "La fi de l'euro disgregaria el mercat únic i faria retrocedir Europa als anys 50. Aquesta crisi ha de ser superada amb accions a nivell europeu". "El futur de l'euro depèn no només del que faci Itàlia en els pròxims dies ", ha afegit.

La Lliga Nord, única oposició

El partit liderat per Umberto Bossi i exsoci de Berlusconi ha estat l'únic que no ha estès la mà al nou executiu. Acusa el nou govern de plantejar un veritable conflicte d'interessos per la relació d'alguns dels nous ministres amb diverses empreses en les quals han treballat. La Lliga Nord denuncia, a més, que els banquers puguin tenir massa influència per dictar l'agenda del govern.

El Poble de la Llibertat, formació de l'exprimer ministre Silvio Berlusconi, va donar la seva aprovacio al govern de Monti, però la condiciona al fet que s'adoptin els compromisos acordats amb la UE.

Protestes al carrer

Mentre el primer ministre intervenia davant del Senat, milers d'estudiants i treballadors desfilaven pels carrers de Roma protestant, precisament, contra les mesures que el primer ministre desgranava al Senat.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut