Roma

Berlusconi dimitirà com a primer ministre d'Itàlia quan s'aprovi la llei d'estabilitat pressupostària

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, dimitirà un cop el Parlament aprovi les reformes econòmiques que exigeix la Unió Europea. És el resultat de la reunió que Berlusconi ha tingut amb el president de la República després de perdre la majoria absoluta a la cambra dels diputats. La cita per aprovar la llei d'estabilitat pressupostària és la setmana que ve. Quan això passi, "Il Cavaliere" presentarà la renúncia al capdavant del govern del país transalpí.

Actualitzat
Els rumors d'aquests dies que apuntaven una possible dimissió de Silvio Berlusconi tenien la seva raó de ser, tal com s'ha confirmat aquest dimarts al vespre quan la presidència de la República italiana ha emès aquest comunicat.

Els inspectors europeus, a Roma

Tot i que l'adéu de Berlusconi sembla una decisió que podria tranquil·litzar els mercats i donar estabilitat al país, la situació econòmica que es viu a Itàlia se segueix amb molta preocupació a Brussel·les. Avui arribaran a Roma els inspectors de la Unió Europea encarregats de supervisar el compliment dels acords que es van adoptar en la cimera del G-20 la setmana passada.

Arrivederci, Berlusconi


L'anunci de dimissió de Berlusconi ha estat el punt final a un dia complicat pel primer ministre. Tenia cita al Parlament per aprovar els comptes del 2010, un repte que se sabia gairebé impossible després de les desercions dins de la majoria governamental. Però Berlusconi ho ha aconseguit. L'abstenció en bloc de l'oposició ha permès l'aprovació dels números, però no ha impedit que es visualitzés un estat de debilitat irreparable al voltant de la figura de Berlusconi, que ha perdut la majoria absoluta.

Davant aquest escenari i havent vist com, a banda de l'oposició, també li demanaven la dimissió del seu ministre d'Economia, Giulio Tremonti, i el principal soci, el líder de la Lliga Nord, Umberto Bossi, el primer ministre ha entès que potser havia esgotat les set vides polítiques.

El primer ministre s'ha vist obligat a comunicar la situació al president Napolitano i ha marxat cap al palau del Quirinale i, conjuntament, han decidit que el millor pel país era fer foc nou. Berlusconi, segons explica el comunicat de la presidència, ha expressat una "gran preocupació per la necessitat urgent de donar respostes puntuals a les expectatives dels socis europeus". És per això que, abans de marxar, Berlusconi durà les reformes econòmiques imposades per la Unió Europea a la consideració dels diputats i, quan s'aprovin, la setmana vinent, presentarà la renúncia.

Un cop s'hagi complert aquest tràmit, el president Napolitano cridarà a consultes els líders dels partits que van obtenir representació en les eleccions del 2008 per sondejar les possibilitats que es pugui formar un nou govern, ja sigui de la majoria governamental o a partir dels partits de l'oposició. Amb tot, l'horitzó que sembla que s'obre, segons el mateix Berlusconi, són eleccions anticipades.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut