Cadis

Peces-Barba lamenta que es concedís la independència a Portugal i no a Catalunya

El pare de la Constitució i expresident del Congrés dels Diputats, Gregorio Peces-Barba, ha declarat que possiblement hauria estat millor si la Corona espanyola s'hagués "quedat els portuguesos i hagués deixat els catalans" durant les revoltes catalana i portuguesa del segle XVII. I ha afegit que, si s'obren processos independentistes, "estarem en millors condicions que en altres èpoques" perquè "aquesta vegada es resoldrà sense necessitat de bombardejar Barcelona".

RedaccióActualitzat
L'any 1640, en ple regnat de Felip IV, el govern del comte duc d'Olivares es va trobar al mateix temps la guerra de la Restauració a Portugal i la guerra dels Segadors a Catalunya. Aquelles revoltes van culminar amb la independència portuguesa i el manteniment de Catalunya dins la Corona espanyola.

El jurista Gregorio Peces-Barba, un dels pares de la Constitució espanyola i president del Congrés dels Diputats entre el 1982 i el 1986, ha aixecat polseguera aquest dijous quan ha declarat: "Jo sempre dic mig en broma: per què Espanya no es va quedar els portuguesos i va deixar marxar els catalans?".

"Potser ens hauria anat millor", s'ha respost ell mateix. Encara en to jocós, Peces-Barba ha afegit que, si aquest exercici d'història-ficció s'hagués fet realitat, "hi hauria hagut un problema grandiós: que no hi hauria hagut els partits Madrid-Barça".

Enmig d'un debat sobre eventuals processos independentistes a Espanya, Peces-Barba s'ha declarat moderadament optimista i ha afegit que, si es donés aquesta situació, "estarem en millors condicions que en altres èpoques. No sé quantes vegades va caldre bombardejar Barcelona. [...] Crec que aquesta vegada es resoldrà sense necessitat de bombardejar Barcelona".

Peces-Barba ha fet aquestes declaracions en el marc del desè Congrés d'Advocats espanyols, que se celebra aquests dies a Cadis. Els advocats catalans presents al col·loqui han abandonat la sala en senyal de protesta i han anunciat que presentaran una queixa formal al Consell General de l'Advocacia. La protesta també ha arribat a la xarxa social Twitter, amb l'etiqueta #PecesBarba.

Hores després dels fets, Peces-Barba ha assegurat, en una entrevista a la Cadena Ser, que s'ha disculpat davant del degà del Col·legi d'Advocats de Catalunya per si els lletrats s'havien sentit ofesos. El jurista ha remarcat que ha parlat en broma, encara que hagi estat de mal gust. I ha afegit que la seva família "està molt agraïda" a Catalunya perquè el seu pare hi va trobar feina quan va sortir de la presó, perquè a Madrid no en tenia "per roig i separatista".

Malgrat això, ha considerat que els catalans tenen la pell massa fina. "Facin-s'ho mirar. Em sembla que no haurien de ser tan susceptibles amb les bromes", ha afirmat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut