Cadis

Els advocats catalans s'indignen amb les declaracions de Peces-Barba sobre Catalunya

Els degans dels 14 col·legis d'advocats de Catalunya han firmat un comunicat de condemna a les paraules del jurista Gregorio Peces-Barba sobre Catalunya. En una conferència a Sevilla, Peces-Barba, que és un dels pares de la Constitució, ha afirmat, sobre un eventual procés d'independència, que "aquesta vegada no caldrà bombardejar Barcelona" i ha ironitzat dient que a Espanya potser li hauria anat millor "quedar-se Portugal i no Catalunya". Els advocats espanyols també s'han desmarcat de les declaracions.

RedaccióActualitzat
El Consell de l'Advocacia Catalana manifesta al comunicat la seva "indignació" amb les declaracions de Peces-Barba. L'organisme, que representa els 14 col·legis d'advocats catalans, argumenta que el to de broma no pot "emparar l'ofensa i el menyspreu".

Els lletrats remarquen que no es pot fer servir la llibertat d'expressió o opinió per atacar persones, territoris o comunicats.

També s'ha desmarcat de les declaracions el Consell General de l'Advocacia Espanyola. Després de remarcar que cada ponent intervé al congrés "en el marc de la seva llibertat personal" i que el Consell és "absolutament respectuós amb totes les sensibilitats", el CGAE deixa clar que "no comparteix en absolut" les paraules de Peces-Barba, que "no s'haurien d'haver produït mai".

La polèmica ha saltat arran de les declaracions de l'expresident del Congrés dels Diputats (1982-1986) al desè Congrés d'Advocats espanyols, que se celebra aquests dies a Cadis. "Jo sempre dic mig en broma: per què Espanya no es va quedar els portuguesos i va deixar marxar els catalans? Potser ens hauria anat millor", ha dit.

També ha afirmat que, si s'obren processos independentistes, "estarem en millors condicions que en altres èpoques. No sé quantes vegades va caldre bombardejar Barcelona. [...] Crec que aquesta vegada es resoldrà sense necessitat de bombardejar Barcelona".

Hores després dels fets, Peces-Barba ha assegurat, en una entrevista a la Cadena Ser, que s'ha disculpat davant del degà del Col·legi d'Advocats de Catalunya per si els lletrats s'havien sentit ofesos. El jurista ha remarcat que ha parlat en broma, encara que hagi estat de mal gust. I ha afegit que la seva família "està molt agraïda" a Catalunya perquè el seu pare hi va trobar feina quan va sortir de la presó, perquè a Madrid no en tenia "per roig i separatista".

Malgrat això, ha considerat que els catalans tenen la pell massa fina. "Facin-s'ho mirar. Em sembla que no haurien de ser tan susceptibles amb les bromes", ha afirmat.

La xarxa social Twitter s'ha fet ressò de la polèmica amb les etiquetes #PecesBarba, #Peces i #PortugalxCataluña.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut